Ugrás a tartalomra

A közép-bánáti körzetet járta körbe a szerb elnök

2019.03.30
20:02
2024.03.19
08:36
Forrás
Tanjug
Aleksandar Vučić Nagybecskereken tartott beszédet. Az eseményen felszólalt Ana Brnabić szerb kormányfő és Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke is.

A Szerbia jövője körútja során több faluba is ellátogatott a szerb államfő. Lázárföldön a helyi méhészekkel találkozott Branislav Nedimović szerb agrárminiszter társaságában. Később Szécsányba ment, Banatsko Karađorđevóban egy családi gazdaságba, Törökbecsén egy mezőgazdasági kapcsolható eszközöket gyártó vállalatba, Beodrán pedig a múzeumba látogatott el.

Ezután Nagybecskereken tartották meg a központi rendezvényt, amelyen Pásztor István, a Tartományi Parlament elnöke is felszólalt. Elmondta, hogy hisz Szerbia fejlődésében, és ő személyesen, és a Vajdasági Magyar Szövetség is támogatta Aleksandar Vučić két évvel ezelőtti elnökválasztási kampányát, mert akkor is, és most is szerették volna megőrizni a politikai stabilitást. Ez sikerült, valamint tartották is magukat a megegyezéshez, amely pedig a kölcsönös tiszteletre és a közös prioritásokra vonatkozik - tette hozzá Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház (VMSZ): „Szeretném elmondani, hogy ez az utolsó alkalom, amikor úgy jelenünk meg ilyen nagy összejövetelen, hogy a nemzeti szimbólumainkat nem hozzuk. Azt gondom, hogy a nemzeti szimbólumoknak a használata nem nacionalizmus, hanem az önmagunk vállalása, és ugyanakkor annak bizonyítása, hogy kik vagyunk, mit teszünk, mit cselekszünk és mit mondunk. Azt hiszem, hogy nincsen semmi, ami miatt szégyenkeznünk kellene, és büszkén vállalhatjuk szimbólumainkat is.”

Ana Brnabić Szerbia miniszterelnöke felszólalásában azt mondta, büszke arra, hogy a szerb államfő csapatának tagja lehet. Vučić ugyanis elérte azt, hogy Szerbia ismét győzedelmeskedjen - fogalmazott Ana Brnabić, kormányfő, Szerbia: „Szerbiában generációkon, évtizedeken át megszoktuk azt, hogy a politikusok sokat beszélnek azért, mert kevés eredmény volt, ezért sok beszédre volt szükség. Szerintem 2014-ben, amikor Aleksandar Vučić Szerbia miniszterelnöke lett, sok minden megváltozott az országban. Így ez is. Már nincs sok beszéd, tettek vannak, munka van, konkrét eredmények vannak, amelyek ezer szónál is többet mondanak.”

Aleksandar Vučić szerb államfő beszédében elmondta, az autópálya kiépítésével új befektetőket szeretnének idevonzani, és nem csak Nagybecskerekre, hanem Nagykikindára és az egész észak-bánáti körzetbe is. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia (SZHP): „Jönni fognak még befektetők, de megkérjük majd őket, hogy egy kicsit jobban, kicsit másképp osszák el a befektetéseket, hogy egy befektetés Törökbecsére kerüljön, egy másik Szécsányba, hogy megnézzük, tudunk-e valamit még Begaszentgyörgyre vinni, hogy ismét egész Közép-Bánátot fejlesszük, hogy Bánát Szerbia gazdagabb, nem pedig a legszegényebb régiói közé tartozzon.”

Vučić ugyanakkor arra szólított fel mindenkit, hogy vegyen részt azon a rendezvényen, amelyet április 19-én Belgrádban tartanak, hogy megmutassák, mennyire erős a demokratikus, nemzeti, ugyanakkor modern, tisztességes és erős Szerbia. Mutassuk meg együtt, hogy tollal, nem pedig fűrésszel és akasztófával fogjuk megoldani az ország jövőjét - fogalmazott a szerb elnök.

szerb elnök
Pásztor István
tartományi képviselőház elnöke
Ana Brnabić
szerb kormányfő
Nagybecskerek
Bánát
Aleksandar Vučić

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.