Ugrás a tartalomra

Közös szerb-magyar kormányülést tartanak március végén Szerbiában

2019.02.15
11:46
2019.02.15
17:39
Forrás
Pannon RTV
Itt több közös projektről is döntenek, részben gazdasági, részben közműfejlesztési kérdésekben.

Erről beszélt a Szubjektív című műsorunk felvételén Magyar Levente. Magyarország külgazdasági- és külügyminiszter-helyettese tegnap két új ipari gyártó üzem átadóján vett részt Vajdaságban, majd médiaházunkba is ellátogatott.

A magyar kormány által támogatott gazdaságfejlesztési programnak köszönhetően érezhetően javult a vajdasági magyarok életminősége - mondta el Magyarország külgazdasági- és külügyminiszter-helyettese a Pannon Televízió Szubjektív című műsorában. Magyar Levente kiemelte: sorra nyílnak olyan üzemek, amelyek munkavállalók százainak adnak megélhetőségi lehetőséget

Magyar Levente, külgazdasági- és külügyminiszter-helyettes, Magyarország: „23 nagyüzemet adtunk, illetve adunk át a következő hetekben, ez ugyanakkor csak a jéghegy csúcsa a programot illetően, hiszen 10 ezer fölött járunk a nyertes pályázatok össz számát tekintve, tehát egész Vajdaság megmozdult és építkezik, és nagy megtiszteltetés, hogy a magyar kormánynak és nekünk, a minisztériumnak ebben szerepe lehet.”

Március végén közös magyar-szerb kormányülés várható. Erről a miniszterhelyettes elmondta, az alkalomból komoly, a két ország kapcsolatát meghatározó és tovább erősítő bejelentések várhatók.

Magyar Levente, külgazdasági- és külügyminiszter-helyettes, Magyarország: „Közlekedési témákban, vasútfejlesztés, közúthálózat-fejlesztés, magyar cégek szerbiai jelenlétének az erősítése tekintetében. A Szerbiába irányuló magyar vállalkozások magyar kormány általi finanszírozása, módjának a meghatározásában. Nem csak Vajdaságra fogunk figyelni a jövőben - eddig sem pusztán Vajdaságra terjedt ki a figyelmünk - a jövőben szeretnénk azt elérni és ösztönözni, hogy magyarországi vállalatok Belgrádtól délre is léptékben megjelenjenek.”

Magyar Levente a közeledő európai parlamenti választásokról is beszélt műsorunkban. Azt mondta: a határok védelme és Európa kulturális önazonosságának megőrzése a voksolás tétje: „Mi erre törekszünk, és Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy a súlyánál is nagyobb mértékben befolyásolja - a megítélésünk szerint pozitív irányba - ezt a végkimenetelt, és természetesen minden szavazatra szüksége lesz a jobboldali, konzervatív, Európa-párti és nem az európai kultúra lerombolásán dolgozó erőknek, így a vajdasági magyarokat is meg kell majd arról győznünk, hogy ez az ő életüket is érinti.”

A májusi EP-választáson a kettős állampolgársággal rendelkező vajdasági magyarok is részt vehetnek. A Fidesz-KDNP listáján pedig ismét szerepel Deli Andor, vajdasági származású EP-képviselő. A Magyar Leventével készült Szubjektívet szombaton 17 órától láthatják a Pannon Televízióban.

szerb-magyar
Magyar Levente

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.