Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Közösségépítés a hagyományok ápolása tükrében

2019-05-15
08:16
2019-05-15
19:38
Forrás
Pannon RTV
A magyarság megőrzéséről és megmaradásáról beszélt Európa legdélebbi magyar településén, Székelykevén Deli Andor. Az európai parlamenti képviselő körbejárta a települést is.

Székelykeve gazdag kulturális élettel rendelkezik. A faluban van tájház és a magyarsághoz kapcsolódó emlékművek. A Kárpát-medence legdélebbi magyar településén székelykapu is van. A helyiek büszkék nemzeti identitásukra. Pirkov Ilija, alpolgármester, Székelykeve: „Székelykevén és úgy gondoljuk, hogy ez egy nagyon jó irány amit az elkövetkező időbenm folytatni kell, pozitívan gondolkozni, pozitívan cselekedni és a település fejlesztésén közösen dolgozni.”

Az EP-választás kampány keretében látogatott a bánáti faluba Deli Andor. A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője szerint fontos a fejlődés mindegyik településen, de a hagyományokról, az identitás megőrzéséről is szól a szavazás. Székelykeve ennek gyönyörű példája - mondta Deli: „Ott álltunk a díszes székelykapu tövében, megnéztük a falu házat, ahol számos régi tárgyat és más eszközt láthattunk, a múzeumot, a falu múzeum is ott van elhelyezve és ez egyfajta alkalom arra, hogy az ember elgondolkozzon azon, hogy mit jelent a hagyomány, mit jelentenek az értékek, mit jelent magyarnak megmaradni ezeken a déli végeken.” 

Deli Andor mindenkit a májusi EP választásokon való részvételre buzdított, mert elmondása szerint történelmi a mostani európai parlamenti választás, a magyar közösség építését tovább kell folytatni.

Székelykeve
Deli Andor
EP-választás 2019

Most

16:26

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Népszerű

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.