Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A köztársasági képviselőház napirendjén Karlóca fejlesztése

2021.05.18
15:43
2021.05.18
19:31
Forrás
Pannon RTV
A jogszabály a település fejlődését, a kulturális és történelmi örökségének megújítását segítené.

A köztársasági képviselőház napirendjére került a Karlóca fejlesztését érintő törvényjavaslat.

Pannon RTV

Ha Karlócáról beszélünk valójában népünk történetéről beszélünk - magyarázta Igor Mirović. A vajdasági kormány elnöke a köztársasági parlamenti felszólalásában kiemelte, hogy a többi között 1699-ben itt írták alá a karlócai békeszerződést és itt emelték fel a Békekápolnát is, amelynek tervezik a felújítását. Mirović hozzátette, nem feledkezhetünk meg a karlócai gimnázium múltjáról és a vallási eseményekről sem, melyek meghatározták a szerb nép történelmét. Szerinte ezért fontos, hogy elfogadják a törvénytervezetet és mindenki elismerje Karlóca kulturális-történelmi szerepét.

Pannon RTV

Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „A törvény előlátja, hogy egy hatékony bizottságot hozzunk létre, amely a szerb kormány ellenőrzése alatt működik majd, magára vállalja a program kidolgozását, a kulturális és történelmi örökség megújítását, és amely együtt a kulturális emlékek védelmét ellátó illetékes köztársasági, tartományi és újvidéki városi intézetekkel számos intézkedést fog hozni, hogy ez a kulturális-történelmi örökség megújuljon.”

Pannon RTV

A törvénytervezetet a vajdasági parlament alkotmányos jogával élve nyújtotta be a köztársasági képviselőháznak képviselőháznak - mondta Dr. Pásztor Bálint. A VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője kiemelte, hogy az elmúlt 20 évben ez volt 41. törvényjavaslat, ami a tartományból érkezett és melyekből összesen 4-et fogadtak el eddig.

Pannon RTV

Dr. Pásztor Bálint hangsúlyozta, hogy Karlócának meghatározó szerepe van a magyar és más európai népek történelmében is. „A kulturális és történelmi, valamint építészeti örökségünket meg kell őrizni és helyre kell állítani. Ez megkérdőjelezhetetlen kellene, hogy legyen. Ez mindannyiunk célja kellene, hogy legyen és ezért örülök, hogy a vajdasági parlament a tartományi kormány javaslatára elküldte ezt a törvényjavaslatot elénk. Ez nem kizárólag csak Karlócát érinti.”

Dr. Pásztor Bálint reményét fejezte ki, hogy a jövőben Karlócához hasonlóan más községekben és városokban is hasonlóképp megóvhatjuk kulturális, történelmi és építészeti örökségeinket.

Karlóca
köztársasági parlament
Igor Mirović

Most

17:04, Frissítve: 17:27

Olyan olcsó a tej, hogy a tejtermelők feladják

Míg a kenyér, a hús, a zöldségfélék és a gyümölcs ára nőtt, addig a tej és a tejtermékek ára maradt a régi már huzamosabb ideje. Az üzemanyag és a takarmány pedig folyamatosan drágul - panaszolják a tejtermelők.

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.