Ugrás a tartalomra

A köztársasági képviselőház napirendjén Karlóca fejlesztése

2021.05.18
15:43
2021.05.18
19:31
Forrás
Pannon RTV
A jogszabály a település fejlődését, a kulturális és történelmi örökségének megújítását segítené.

A köztársasági képviselőház napirendjére került a Karlóca fejlesztését érintő törvényjavaslat.

Ha Karlócáról beszélünk valójában népünk történetéről beszélünk - magyarázta Igor Mirović. A vajdasági kormány elnöke a köztársasági parlamenti felszólalásában kiemelte, hogy a többi között 1699-ben itt írták alá a karlócai békeszerződést és itt emelték fel a Békekápolnát is, amelynek tervezik a felújítását. Mirović hozzátette, nem feledkezhetünk meg a karlócai gimnázium múltjáról és a vallási eseményekről sem, melyek meghatározták a szerb nép történelmét. Szerinte ezért fontos, hogy elfogadják a törvénytervezetet és mindenki elismerje Karlóca kulturális-történelmi szerepét.

Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „A törvény előlátja, hogy egy hatékony bizottságot hozzunk létre, amely a szerb kormány ellenőrzése alatt működik majd, magára vállalja a program kidolgozását, a kulturális és történelmi örökség megújítását, és amely együtt a kulturális emlékek védelmét ellátó illetékes köztársasági, tartományi és újvidéki városi intézetekkel számos intézkedést fog hozni, hogy ez a kulturális-történelmi örökség megújuljon.”

A törvénytervezetet a vajdasági parlament alkotmányos jogával élve nyújtotta be a köztársasági képviselőháznak képviselőháznak - mondta Dr. Pásztor Bálint. A VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője kiemelte, hogy az elmúlt 20 évben ez volt 41. törvényjavaslat, ami a tartományból érkezett és melyekből összesen 4-et fogadtak el eddig.

Dr. Pásztor Bálint hangsúlyozta, hogy Karlócának meghatározó szerepe van a magyar és más európai népek történelmében is. „A kulturális és történelmi, valamint építészeti örökségünket meg kell őrizni és helyre kell állítani. Ez megkérdőjelezhetetlen kellene, hogy legyen. Ez mindannyiunk célja kellene, hogy legyen és ezért örülök, hogy a vajdasági parlament a tartományi kormány javaslatára elküldte ezt a törvényjavaslatot elénk. Ez nem kizárólag csak Karlócát érinti.”

Dr. Pásztor Bálint reményét fejezte ki, hogy a jövőben Karlócához hasonlóan más községekben és városokban is hasonlóképp megóvhatjuk kulturális, történelmi és építészeti örökségeinket.

Karlóca
köztársasági parlament
Igor Mirović

Most

14:04, Frissítve: 14:12

Elhunyt Czakó Gábor, író

A vajdasági gyökerekkel is rendelkező, Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.