Ugrás a tartalomra

Közvita Vajdaság napjáról

2018.04.17
17:47
2018.04.17
18:30
Forrás
Pannon RTV
Ruma és Nagybecskerek után ma Újvidéken tartottak közvitát Vajdaság napjáról. A tartományi vezetés javaslata szerint Vajdaság napját november 25-én kellene megünnepelni.

1918-ban ezen a napon tartották meg Újvidéken azt a népgyűlést, amelyen Vajdaság Szerbiához való csatlakoztatásáról döntöttek. A tartomány emellett kiemelt nappá nyilvánítaná május 15-ét is, 1848-ban ugyanis ezen a napon alakult meg a Szerb Vajdaság, valamint december 10-ét is, az emberi jogok világnapját. Nebojša Kuzmanović, tartományi művelődési és tájékoztatási titkárhelyettes arra kérte meg Vajdaság polgárait, ha rendelkeznek olyan tárgyakkal és dolgokkal, amelyek az 1918-as csatlakoztatáshoz kötődnek, juttassák el hozzájuk június 20-ig, mivel ezekkel is gazdagítani tudják majd a jubileumi évforduló alkalmából készülő kiállítást. „Elkezdtük a csatlakoztatáshoz kötődő dolgok összegyűjtését Vajdaság polgáraitól, mindenekelőtt a leszármazottaktól. Biztosak vagyunk abban, hogy vannak fényképeik, leveleik, irataik és hasonló tárgyaik. A napokban a Palánka községben található Bácstóváros településről jelentkezett nálunk egy hölgy, a népgyűlés egyik résztvevőjének unokája. Két eredeti fényképet ajándékozott nekünk a népgyűlésről és ez arra inspirált bennünket, hogy felhívást intézzünk a polgárokhoz, segítsenek nekünk az új múzeum létrehozásában.”

 

Vajdaság Napja
közvita

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.