Ugrás a tartalomra

Közzétette az új migrációs javaslatcsomagját az Európai Bizottság

2020.09.23
14:01
2020.09.23
14:09
Forrás
euronews
Ursula von der Leyen bemutatta az új migrációs paktumot Brüsszelben, a kötelező kvóta kikerült belőle.

A tagállamok felelőssége, szolidaritása és a humanitárius kötelezettségek teljesítése áll az Európai Bizottság új migrációs és menekültügyi paktumjavaslata középpontjában. A testület elnöke kiemelte: az uniós bizottság javaslata kiigazított és gyorsabb eljárásokat határoz meg a menekültügyi és migrációs rendszer egészében. A javaslat közös irányítást, jobb stratégiai tervezést szorgalmaz az uniós és a nemzeti politikák összehangolása és a kölcsönös bizalom erősítése érdekében.

Új elem, hogy már az unió határain kívül megkezdődne a menedékkérők átvilágítása és szűrése. A terv második pillére a kötelező kvóta helyetti ún. rugalmas szolidaritás a tagállamok között. Az EU emellett fokozná az együttműködést harmadik országokkal, valamint erősítené a határőrizeti ügynökségeket.

A migrációs kihívás tekintetében a tagállamok eltérő helyzete, valamint a migrációs nyomás változásai miatt az Európai Bizottság a tagállamok rugalmas együttműködésének rendszerét javasolja - mondta az elnök.

2020 második negyedévében egyébként csaknem 70 százalékkal esett vissza az EU-ban a menedékkérelmek száma.

migrációs javaslatcsomag
Brüsszel
Ursula von der Leyen

Most

15:09, Frissítve: 16:18

Rendkívüli ellenőrzések az illegális halászat miatt

Egyre inkább növekszik a hal iránti kereslet a pravoszláv húsvét közeledtével. Ezzel párhuzamosan viszont az illegális halászati tevékenységek is felerősödnek, ezért a Vajdaság Erdői Közvállalat rendkívüli ellenőrzést hajt végre a vizeken.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.