Ugrás a tartalomra

Közzétették az SZHP és a VMSZ koalíciós megállapodásának szövegét

2022.11.03
18:03
2022.11.03
19:48
Forrás
Pannon RTV
Megnéztük, melyek a VMSZ főbb prioritásai, amelyek szerves részét képezik a szerb kormány megalakításáról szóló koalíciós megállapodásnak.

Ez már a negyedik ilyen szerződés az elmúlt nyolc évben, az aktuális parlamenti választásokat követően. Az aláírt dokumentum teljes terjedelmében a vmsz.org.rs oldalról tölthető le.

Az európai integráció tekintetében a lehető legnagyobb mértékben figyelembe veszik a szerbiai magyar közösség érdekeit. Ebbe beletartozik például az INTERREG IPA Magyarország-Szerbia 2021–2027 határon átívelő stratégiai együttműködési program. Folytatódik a vagyon-visszaszármaztatás.

A sokakat érintő illegális migráció és a biztonság is szerepel a megállapodásban. Eszerint elfogadható közbiztonsági szintet fognak biztosítani azokban az önkormányzatokban és helyi közösségekben, ahová a migránsok érkeznek. Emellett biztosítani fogják a szerb belügyminisztérium tagjainak nagyobb számú jelenlétét. A határvédelmet Vajdaság minden határ menti településén biztosítják. Emellett biztosítani fogják az ország déli határának védelmét.

A regionális infrastrukturális fejlesztések és nagyberuházások közül a legfontosabbak a Belgrád–Budapest vasúti folyosó, valamint a Szabadka–Baja vasúti szakasz megépítése és felújítása, beleértve a horgosi határátkelőhely átépítését és bővítését is.

A következő időszakban a köztársasági költségvetésből több pénzt fordítanak majd az ipari zónák és bekötőutak kiépítésére, továbbá villany-, gáz-, víz- és csatornahálózatok fejlesztésére Vajdaságban. Szintén fontos lesz a szennyvíztisztító és az ivóvíztisztító telepek kiépítése. Az Y-elágazás fejlesztése és autópályává alakítása a szabadkai déli csomóponttól a kelebiai határátkelőig szintén szerepel a dokumentumban.

A turizmus egyik fontos alappillére lesz a palicsi aquapark. Javítják majd a turizmus különböző formáinak minőségét és vonzerejét. Idegenforgalmi szempontból figyelmet fordítanak még a magyarkanizsai és pacséri gyógyfürdő fejlesztésére is. Ami Szabadkát illeti, befejeznék a Népszínház építését és a Városi Stadion felújítását.

A környezetvédelemre is nagy hangsúlyt helyeznek. A köztársasági költségvetésből a következő két évben forrásokat biztosítanak a Palicsi- és a Ludasi-tó új vízgazdálkodási rendszeréhez szükséges létesítmények kiépítésére.

Az egészségügyben továbbra is fontos prioritás marad a Vajdaság területén lévő egészségügyi intézményekben, valamint a köz- és szakkórházakban a szolgáltatások színvonalának emelése.

A VMSZ személyesen is részt vesz a kormány munkájában, mégpedig államtitkári szinten az Építési, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztériumban, az Oktatásiban, a Mezőgazdasági, Erdő- és Vízgazdálkodásiban, az Igazságügyiben, az Egészségügyiben, a Környezetvédelmiben, a Pénzügyminisztériumban és a Közberuházási tárcánál.

Szerb Haladó Párt
Vajdasági Magyar Szövetség
koalíció

Most

13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.
09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.