Ugrás a tartalomra

Közzétették a Belgrád és Priština közötti kapcsolatok rendezésére vonatkozó uniós szerződés szövegét

2023.02.28
10:04
2023.02.28
15:07
Forrás
Pannon RTV
A belgrádi és a prištinai vezetés párbeszédének újabb fordulója után, Josep Borrell, az Európai Bizottság külügyi biztosa nyilvánosságra hozta a Belgrád és Priština közötti kapcsolatok normalizálására vonatkozó európai tervet.

Az uniós javaslat szövegét az EEAS honlapján tették elérhetővé.

A szerződés aláírói tudatában a béke fenntartása iránti felelősségüknek, elkötelezettek amellett, hogy hozzájáruljanak az európai regionális együttműködéshez és biztonságához, valamint túllépnek a múlt sérelmein, áll a dokumentum elején. A európai terv szövegének 11 cikkelye van.

1. Cikkely
A felek egyenlő jogokon alapuló jószomszédi kapcsolatokat ápolnak majd egymással. Mindkét fél kölcsönösen elismeri a másik nemzeti szimbólumait és dokumentumait, beleértve az útleveleket, az okleveleket, a rendszámtáblákat és a vámbélyegzőket is.

2. Cikkely
A feleket az Egyesült Nemzetek Alapokmányában meghatározott célok és elvek vezérelik majd, különösen azok, amelyek az államok szuverenitásának egyenlőségére és tiszteletben tartására vonatkoznak: a függetlenségük, az autonómiájuk és a területi integritásuk megbecsülésén, az önrendelkezési jog tiszteletben tartásán, és az emberi jogok védelmezésében és a diszkrimináció mentesség elve alapján.

3. Cikkely
Az Egyesült Nemzetek Alapokmányának megfelelően a felek minden egymás közötti vitát kizárólag békés úton rendeznek majd, és tartózkodnak a fenyegetéstől és az az erőszak alkalmazásától.

4. Cikkely
A felek a jövőben is azon elv alapján járnak el, mely szerint nem képviselhetik a másikat a nemzetközi szférában, illetve nem járhat el a másik nevében. Szerbia nem fogja ellenezni Koszovó tagságát egyetlen nemzetközi szervezetben sem.

5. Cikkely
Egyik fél sem fogja akadályozni, vagy más országokat arra ösztönözni, hogy gátolja a másik fél uniós előrehaladását, saját érdemei alapján. Mindkét fél tiszteletben kell tartsa az Európai Unióról szóló szerződés 2. és 21. cikkelyében foglalt értékeket.

6. Cikkely
Bár ez a megállapodás fontos lépést jelent a két fél viszonyainak rendezésében, ezt követően is új lendülettel folytatja az EU által vezetett párbeszédet, amely célja egy jogilag kötelező érvényű, minden területet átölelő normalizációs megállapodás.

A felek megállapodnak abban, hogy elmélyítik a jövőbeni együttműködést a gazdaság, a tudomány és a technológia, az áruszállítás, a rendészeti kapcsolatok, a posta és a távközlés, az egészségügy, a kultúra, a vallás, a sport, a környezetvédelem, az eltűnt személyek, a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek problémáinak megoldásában.

7. Cikkely
Mindkét fél vállalja, hogy az Európa Tanács eszközeivel összhangban és a meglévő európai tapasztalatokra támaszkodva különleges rendelkezéseket és garanciákat hoz majd annak érdekében, hogy a koszovói szerb közösség megfelelő szintű önrendelkezési joggal és szolgáltatásnyújtási lehetőségel rendelkezzen, beleértve azt a lehetőséget is, hogy Szerbia pénzügyileg támogathassa a koszovói szerb közösséget, amelynek közvetlen kommunikációs csatornája lenne a koszovói kormánnyal.

A felek rendezik a Szerb Ortodox Egyház státuszát Koszovón, és a meglévő európai modellekkel összhangban magas szintű védelmet biztosítanak a szerb vallási és kulturális örökség helyszíneinek.

8. Cikkely
A felek állandó képviseletet létesítenek egymásnál. Ezeket az érintett kormány székhelyén hozzák létre.

A missziók létrehozásával kapcsolatos gyakorlati kérdések külön lesznek majd meghatározva.

9.Cikkely
Mindkét fél elfogadja és figyelembe veszi az EU és más adományozók azon kezdeményezését, hogy olyan beruházási és pénzügyi támogatási csomagokat hozzon létre, amelyek a felek közös projektjeihez, a gazdaságfejlesztéshez, az ökológiai illetve zöld átálláshoz és más kulcsfontosságú kérdésekhez nélkülözhetetlenek.

10. Cikkely
A felek Európai Uniós elnöklettel egy vegyes bizottságot hoznak majd létre, amely a megállapodás végrehajtását fogja nyomon követni.

Mindkét fél megerősíti kötelezettségét az iránt, hogy továbbra is tiszteletben tartja a korábbi egyezményeket is, amelyek továbbra is hatályosak és kötelező érvényűek.

11. Cikkely
Mindkét fél vállalja a megállapodáshoz csatolt végrehajtási ütemterv betartását.

Koszovó
Szerbia

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.