Ugrás a tartalomra

Kurz: Szerbia jó úton van

2018.05.16
15:58
2018.05.16
17:41
Forrás
Pannon RTV
Új lendület szükséges az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok közötti kapcsolatoknak.

Ennek apropóján kerül megrendezésre Szófiában az EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó holnap. Az állam- és kormányfők már a helyszínen vannak egy nappal az esemény előtt, mivel ez kiváló alkalom a négyszemközti találkozókra. A szerb államfő úgy nyilatkozott a bolgár fővárosban, hogy a jogállamiság kérdésén kívül csak a Pristinával folyatott párbeszéd jelent nagyobb akadályt az ország 2025-ös EU csatlakozásához.

A részvevők a hivatalos közlés szerint arra fognak törekedni, hogy megerősítsék az EU elkötelezettségét a térség csatlakozni kívánó országai irányába. A tervek szerint a találkozón az infrastrukturális, digitális és emberi kapcsolatok fejlesztésén kívül számos téma kerül még az EU állam-, illetve kormányfői, valamint a nyugat-balkáni országok vezetői elé. A biztonság, a migráció, a geopolitikai fejlemények és a jószomszédi kapcsolatok is terítékre kerülnek. Ez utóbbiról Koszovó kapcsán a már Szófiában tartózkodó Aleksandar Vučić szerb államfő nyilatkozott.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „A koszovói albánok tévesen látják úgy, hogy legyőzték a szerbeket, hogy a szerbek vereséget szenvedtek, hogy térdre kényszerültek és mindent megkapnak, amit csak elképzelnek. Nem látnak teret bármilyen kompromisszumra Szerbiával ebben a kérdésben. A szerbek másrészt jóhiszeműen és nagy mértékben úgy látják, hogy az albánok sosem tehetnek szert törvényes államiságra semmilyen mód sem Szerbia, Oroszország, Kína nélkül az Egyesült Nemzetekben.”

A szerb államfő hozzátette, egyeseknek megfelel a jelenlegi helyzet, a konfliktus befagyasztása, de hangsúlyozta a tárgyalások folytatásának fontosságát. Kiemelte: nem azok eredménytelensége a bűn, hanem megszakításuk lenne az.

A szófiai konferencia kitűnő alkalmat jelent az állam és kormányfőknek a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére. Vučić többek között Sebastian Kurz osztrák kancellárral is találkozott, aki elismerően nyilatkozott Belgrád erőfeszítéseiről.

Sebastian Kurz, kancellár, Ausztria: „Szerbia jó úton van. Aleksandar Vučić számos reformot indított útjára és pozitívak a gazdasági folyamatok. Szeretnénk, ha a Nyugat-Balkán más országaiban is hasonló fejleményeket látnánk. Olyan országokra van szükség, amelyek fejlődnek és Szerbia mindenképp ebben az élen áll.”

Közös találkozójukon Vučić arról is beszélt, hogy Szerbia 18 év után is az Európai Uniós tagságban látja a jövőjét annak ellenére is, hogy az elmúlt két évben valamelyest csökkent az uniós integráció népszerűsége a lakosság körében.

Sebastian Kurz
Aleksandar Vučić
Szófia

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.