Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ladóczki: október 28-ig adhatóak át a támogatói aláírások a nemzeti tanácsi választásokon

2022.09.14
10:06
2022.09.14
15:54
Forrás
Pannon RTV
A magyar nemzeti tanácsi választásokon való részvételhez legalább 1160 támogatói aláírás szükséges, mivel a magyar választói névjegyzékbe 116 ezer választópolgár van feliratkozva – nyilatkozta Szabadkai Magyar Rádió Napindítójában Ladóczki Gyula.

Október 28-ig adhatják át a Köztársasági Választási Bizottságnak a támogatói aláírásokat azok a civil szervezetek, egyesületek és politikai pártok, akik indulni szeretnének a november 13-ai nemzeti tanácsi választásokon. Az egyesületek és a politikai pártok esetében csak azok állíthatnak listát, akiknek céljai között szerepel a nemzeti közösségek képviselete, érdekeinek védelme. A magyar nemzeti tanácsi választásokon való részvételhez legalább 1160 támogatói aláírás szükséges, mivel a magyar választói névjegyzékbe 116 ezer választópolgár van feliratkozva – nyilatkozta Szabadkai Magyar Rádió Napindítójában Ladóczki Gyula. A Köztársasági Választási bizottság tagja kiemelte, csak azok a szavazók voksolhatnak a magyar nemzeti tanácsi választásokon, akik szerepelnek a külön választói névjegyzékben. Korábban volt rá példa, hogy amikor valaki lakcímet változtatott, törlődött a választói névjegyzékből, de a lakosok maguk is ellenőrizhetik, hogy szerepelnek-e a névjegyzékben az államigazgatási és önkormányzati minisztérium honlapján.

„Az előző választások alkalmával ez egy nagyobb szám volt, 129 ezerről beszéltünk, nyilván azóta volt a covid-járvány, többen meghaltak. Biztatnék mindenkit, hogy iratkozzon fel a külön választói névjegyzékre, mert ez nem automatikusan történik, minden önkormányzat általános közigazgatási osztályán tudják megtenni. Három percig tart nagyjából, egy űrlapot kell kitölteni, meg személyi igazolvány szükséges hozzá. Tehát ez a szám azt mutatja, hogy többen haltak meg, mint ahány új feliratkozó volt, ez nem automatikusan jelenti azt, hogy kevesebben vagyunk, magyarok, hanem azt jelenti, hogy aki betöltötte a 18. életévét az elmulasztotta az elmúlt 4 évben azt, hogy feliratkozzon erre a listára, ezért volna jó, ha ezt most megtenné.”

nemzeti tanácsi választások
Ladóczki Gyula

Most

14:12

Kevesebb a migráns Horgoson

Rendszeresen begyűjtik Észak-Bácskában a határ menti övezetben megbúvó migránsokat, ők azonban visszaszivárognak. A települések központját elkerülik, napközben most nem is igazán mozognak, mert elkezdődött a harmincnapos muszlim böjt, a ramadán.
14:02

Faültetési akciót tartottak Palicson

Mintegy 300 facsemetével gazdagodott a palicsi természeti park. A magas vízszint miatt egyes fajták elkezdtek korhadni, aminek következtében csökkent a fafajták sokszínűsége a parkban. Ezen szeretne javítani a Palics-Ludas Közvállat az ültetéssel.
13:30, Frissítve: 13:38

Uniós csúcs Brüsszelben

Ma kezdődött a kétnapos uniós csúcs Brüsszelben. A tárgyalások fő témái közé tartozik az Ukrajnának nyújtott fegyverkezési és pénzügyi támogatás, a migráció, az uniós gazdasági versenyképesség.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.