Ugrás a tartalomra

Ladóczki: október 28-ig adhatóak át a támogatói aláírások a nemzeti tanácsi választásokon

2022.09.14
10:06
2022.09.14
15:54
Forrás
Pannon RTV
A magyar nemzeti tanácsi választásokon való részvételhez legalább 1160 támogatói aláírás szükséges, mivel a magyar választói névjegyzékbe 116 ezer választópolgár van feliratkozva – nyilatkozta Szabadkai Magyar Rádió Napindítójában Ladóczki Gyula.

Október 28-ig adhatják át a Köztársasági Választási Bizottságnak a támogatói aláírásokat azok a civil szervezetek, egyesületek és politikai pártok, akik indulni szeretnének a november 13-ai nemzeti tanácsi választásokon. Az egyesületek és a politikai pártok esetében csak azok állíthatnak listát, akiknek céljai között szerepel a nemzeti közösségek képviselete, érdekeinek védelme. A magyar nemzeti tanácsi választásokon való részvételhez legalább 1160 támogatói aláírás szükséges, mivel a magyar választói névjegyzékbe 116 ezer választópolgár van feliratkozva – nyilatkozta Szabadkai Magyar Rádió Napindítójában Ladóczki Gyula. A Köztársasági Választási bizottság tagja kiemelte, csak azok a szavazók voksolhatnak a magyar nemzeti tanácsi választásokon, akik szerepelnek a külön választói névjegyzékben. Korábban volt rá példa, hogy amikor valaki lakcímet változtatott, törlődött a választói névjegyzékből, de a lakosok maguk is ellenőrizhetik, hogy szerepelnek-e a névjegyzékben az államigazgatási és önkormányzati minisztérium honlapján.

„Az előző választások alkalmával ez egy nagyobb szám volt, 129 ezerről beszéltünk, nyilván azóta volt a covid-járvány, többen meghaltak. Biztatnék mindenkit, hogy iratkozzon fel a külön választói névjegyzékre, mert ez nem automatikusan történik, minden önkormányzat általános közigazgatási osztályán tudják megtenni. Három percig tart nagyjából, egy űrlapot kell kitölteni, meg személyi igazolvány szükséges hozzá. Tehát ez a szám azt mutatja, hogy többen haltak meg, mint ahány új feliratkozó volt, ez nem automatikusan jelenti azt, hogy kevesebben vagyunk, magyarok, hanem azt jelenti, hogy aki betöltötte a 18. életévét az elmulasztotta az elmúlt 4 évben azt, hogy feliratkozzon erre a listára, ezért volna jó, ha ezt most megtenné.”

nemzeti tanácsi választások
Ladóczki Gyula

Most

18:42, Frissítve: 19:41

Lázár János Óbecsén zárta vajdasági körútját

Óbecsén a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben tartott délután lakossági fórumot a Vajdasági Magyar Szövetség. Az eseményen jelen volt Lázár János magyar építési és közlekedési miniszter is, aki a Tisza-parti városban zárta vajdasági körútját.
16:55, Frissítve: 19:06

Birkózóiskola nyílt Pacséron

Nagy volt az érdeklődés a helyi iskola diákjai részéről. A Vajdasági Birkózóakadémia berkeiben a pacsérival egyben már kilenc klub nyílt, de folytatni fogják a tagtoborzást és a birkózóiskolák nyitását.

Népszerű

Két új pályázat jelent meg a Prosperitatinál

Folytatódik a Prosperitati Alapítvány vajdasági gazdaságfejlesztési programja, két új pályázat jelent meg a mezőgazdasági termelők és a vállalkozók számára, 2-2 milliárd forintos keretösszeggel. Pályázni december 5-től lehet.

Kerülje el ezt a kereszteződést Szabadkán

Újabb ideiglenes útlezárás várható Szabadkán. A Belgrád-Budapest vasútvonal kiépítése miatt november 25-étől, vagyis szombattól tíz napon át zárva lesz a Makszim Gorkij, a Jovan Mikić, a Papp Pál és a Szegedi út kereszteződése.