Ugrás a tartalomra

Lajčákkal tárgyalt Vučić

2020.10.15
19:35
2021.03.04
16:43
Forrás
Pannon RTV, Tanjug
Miroslav Lajčákkal, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízottal találkozott ma Aleksandar Vučić Belgrádban.

A találkozón a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd, valamint a tárgyalások következő lépései is napirenden szerepeltek. Lajčák egyébként a szerb fővárosba való érkezése előtt Pristinában tett látogatást, ahol Koszovó képviselőivel találkozott. A belgrádi egyeztetést követően a szerb államfő elmondta, Szerbia a Belgárd-Pristina párbeszéd kapcsán továbbra is a kompromisszumos megoldásra törekszik. Hozzátette, az európai jövőt tartják szem előtt.

Szerbia kész a Belgrád-Pristina párbeszéd folytatására - jelentette ki Aleksandar Vučić a találkozót követően. A szerb államfő elmondta, racionális és komoly megbeszélést folytattak Miroslav Lajčákkal: „Elemeztünk mindent, amit elértünk, és ami fontos, hogy megbeszéltük a párbeszéd folytatását, valamint Szerbia teljes elkötelezettségét a folyamat felé, hogy egy kompromisszumos megoldás szülessen, azzal a céllal, hogy jobb kapcsolat legyen a szerbek és az albánok között, és a kapcsolatok normalizálása miatt, az ENSZ és EU döntéseivel összhangban, Belgád és Prisitina között.”

Vučić arra is felhívta a figyelmet, hogy Szerbia számára az európai jövő több szempontból is fontos. Egyrészt a beruházások miatt, másrészt azon értékek miatt is, amelyekért Szerbia küzd és támogat. Miroslav Lajčák, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízott hangsúlyozta, a kapcsolatok normalizálása mellett egy európai perspektíva is cél: „Az egész folyamat célja, hogy Szerbiát közelebb hozza az európai perspektívához, az európai uniós tagsághoz. Ez összefügg Koszovóval. Ezt Európai Unión kívül senki nem csinálhatja meg. Az utóbbi négy hónapban, a legutóbbi látogatásom óta, azt gondolom, hogy jó előrehaladást értünk el.”

Szerbia helyzete a világban annál erősebb lesz, minél közelebb kerül az uniós tagsághoz - tette hozzá Vučić. Mint mondta, ezt az utat jelentősen meghatározza, hogy mekkora előrelépést tesz majd Szerbia a Pristinával fenntartott kapcsolatai terén.

Aleksandar Vučić
Pristina
Koszovó
Szerbia
Miroslav Lajčak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.