Ugrás a tartalomra
Szerbiai RTV

Leegyszerűsödik a diplomahonosítás

2021.12.21
18:46
2021.12.21
20:19
Forrás
Pannon RTV
A Vajdasági Magyar Szövetség támogatja az oktatást érintő törvénymódosításokat – mondta parlamenti felszólalásában Kiss Nándor VMSZ-es köztársasági parlamenti képviselő.

Kiemelte: a változtatásoknak köszönhetően egyebek mellett a nemzeti kisebbségek számára saját anyanyelvükön lesznek elérhetőek a záróvizsgához szükséges tesztek, útmutatók, felkészítő kézikönyvek. Ezek kidolgozásában a nemzeti tanácsok is részt vesznek. Az iskolák titkárai licencekkel tudnak majd dolgozni, valamint a tanfelügyelők is minőségibb munkát tudnak majd végezni, illetve a szülők is nagyobb jogkörrel fognak rendelkezni. Az egységes oktatási szám bevezetésével könnyen lekövethető lesz a diákok tanulmányi útja egészen a kezdetektől.

A VMSZ számára különösen fontos hogy a külföldön szerzett diplomák honosítási folyamata is leegyszerűsödik – hangsúlyozta Kiss Nándor.

Szerbiai RTV

Kiss Nándor, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője: „Nem kell hónapokat, éveket várni arra, hogy befejeződjön a honosítási folyamat. Ez rendkívül jelentős azon több száz diák számára, akik Magyarországon végezték el a felsőfokú tanulmányaikat, de Szerbiában szeretnének munkába állni. A Magyar Nemzeti Tanács az elmúlt évek során rendszeresen pályázatokat ír ki annak érdekében, hogy a külföldön szerzett diplomák honosítási folyamatát pénzügyileg támogatni tudja. 2020-ban 74, 2021-ben pedig 87 külföldön szerzett diplomával rendelkező diákot támogattak ebben. Ezek alapján is látjuk, hogy szükség van ezekre az intézkedésekre.”

VMSZ
Vajdasági Magyar Szövetség
oktatás
törvénymódosítás
Kiss Nándor

Most

18:55, Frissítve: 19:43

Három vajdasági díjazott az Életmese-pályázaton

Három vajdasági díjazottja lett az idei Életmese-pályázatnak, amelynek díjátadóját ma tartották a magyar Országházban. A pályázatot 14 évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy megőrizzék a családtörténeteket szerte a Kárpát-medencében.
18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.