Ugrás a tartalomra

A legfelsőbb bíróság előtt a brit parlament ügye

2019.09.18
01:21
2020.02.23
09:28
Forrás
MTI
Megkezdte kedden a brit legfelsőbb bíróság a londoni parlament ülésszakának lezárásával kapcsolatos fellebbezések tárgyalását.

A londoni alsóház ülésszaka egy hete ért véget, miután Boris Johnson miniszterelnök kezdeményezte II. Erzsébet királynőnél a parlamenti ülésszak lezárását és új törvényhozási évad elkezdését. A kormány szándéka szerint az új ülésszak október 14-én, alig két héttel a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) jelenleg érvényes október 31-i határideje előtt kezdődne, amikor az uralkodó kihirdetné Johnson kormányának új törvényalkotási programját.

Az ügyben két, egymásnak homlokegyenest ellentmondó bírósági határozat született az elmúlt hetekben. A londoni felsőbíróság a minap visszautasított egy keresetet, amelynek benyújtói szerint törvénysértő volt az ülésszak berekesztése. A polgári peres ügyekben illetékes legfőbb skóciai bíróság a múlt héten viszont törvénysértőnek minősítette az ülés lezárását.

A két végzés elleni fellebbezéseket a legfelsőbb bíróság egyszerre kezdte tárgyalni kedden. A várhatóan háromnapos, élő tévéadásban követhető tárgyalás súlyát jelzi, hogy a legmagasabb jogi grémium lehetséges legtöbb, tizenegy tagja vesz részt benne.

brit
parlament
Boris Johnson
legfelsőbb bíróság
Brexit
Nagy-Britannia
Egyesült Királyság

Most

Népszerű

Álommunka, álombér?

Egyetlen napot sem kell várniuk, hogy munkát kapjanak, a fizetésük pedig több mint 200 ezer dinár is lehet. A felmérések szerint jelenleg a gépészmérnökök a legkeresettebbek a szerbiai munkaerőpiacon.