Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

A legfelsőbb bíróság előtt a brit parlament ügye

2019-09-18
01:21
2019-09-18
01:30
Forrás
MTI
Megkezdte kedden a brit legfelsőbb bíróság a londoni parlament ülésszakának lezárásával kapcsolatos fellebbezések tárgyalását.

A londoni alsóház ülésszaka egy hete ért véget, miután Boris Johnson miniszterelnök kezdeményezte II. Erzsébet királynőnél a parlamenti ülésszak lezárását és új törvényhozási évad elkezdését. A kormány szándéka szerint az új ülésszak október 14-én, alig két héttel a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) jelenleg érvényes október 31-i határideje előtt kezdődne, amikor az uralkodó kihirdetné Johnson kormányának új törvényalkotási programját.

Az ügyben két, egymásnak homlokegyenest ellentmondó bírósági határozat született az elmúlt hetekben. A londoni felsőbíróság a minap visszautasított egy keresetet, amelynek benyújtói szerint törvénysértő volt az ülésszak berekesztése. A polgári peres ügyekben illetékes legfőbb skóciai bíróság a múlt héten viszont törvénysértőnek minősítette az ülés lezárását.

A két végzés elleni fellebbezéseket a legfelsőbb bíróság egyszerre kezdte tárgyalni kedden. A várhatóan háromnapos, élő tévéadásban követhető tárgyalás súlyát jelzi, hogy a legmagasabb jogi grémium lehetséges legtöbb, tizenegy tagja vesz részt benne.

brit
parlament
Boris Johnson
Brexit
legfelsőbb bíróság

Most

Népszerű

Fegyveres bankrablás Szabadkán

Fegyveres bankrablás történt ma reggel Szabadkán. Senki sem sérült meg. Az álarcos elkövető a Dimitrije Tucović, közismertebb nevén a Borovo utcájában lévő Postatakarékot rabolta ki.