Ugrás a tartalomra

A legtöbben megkapták a szavazási értesítést

2018.10.30
14:12
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
Aki nem kapott értesítést és nem tudja, hol kell szavaznia, személyi számának ismeretében ezt le tudja ellenőrizni a Köztársasági Választási Bizottság honlapján: a www.rik.parlament.gov.rs oldalon.

Hivatalosan tegnap járt le a november 4-i nemzeti tanácsi választások értesítőjének kézbesítésére vonatkozó határidő. Vannak azonban, akikhez még ma sem érkezett meg, aggodalomra azonban semmi ok - mondják az illetékesek. A külön választói névjegyzékre október 31-e, azaz holnap éjfélig lehet még utólag feliratkozni.

A legtöbben már megkapták a szavazási értesítést, de nem mindenki. Az emberek többsége fontosnak tartja, hogy elmenjen vasárnap szavazni.

Táncos Mária: „A délelőtt folyamán kimegyünk, ebéd előtt el szoktuk végezni.”

Nagy Katalin: „Én már megkaptam az értesítőlapot. Amikor még először lehetett, rögtön feliratkoztam, tehát rajta vagyok a listán.”

Deák István:
„- Mikor mennek el szavazni, reggel, délben, este?
- Hát úgy általában a délutáni órákban.”

Holló Antal: „Rajta vagyok, de még nem kaptam meg. Várom, hogy megérkezzen és kimenjek a választásra.”

A szavazásra jogosult polgárok közül sokak lakcímére valóban megérkeztek a névre szóló választási értesítők, amelyek egyebek mellett a szavazás helyével és idejével, illetve az egyéb gyakorlati tudnivalókkal kapcsolatos információkat tartalmazzák - mondta Ladóczki Gyula, a Köztársasági Választási Bizottság tagja: „Amennyiben a polgárok mégsem kapták meg az erről szóló értesítést, akkor amennyiben be vannak írva a külön választói névjegyzékbe, akkor szavazhatnak az értesítés hiányában is.”

A posta a hétfői nappal Szabadka Város területén az értesítők 90 százalékát kézbesítette és azt ígérték, hogy a fennmaradt 10 százalékot a keddi napon kézbesítik - tette hozzá Ladóczki. Aki nem kapott értesítést és nem tudja, hol kell szavaznia, személyi számának ismeretében ezt le tudja ellenőrizni a Köztársasági Választási Bizottság honlapján: a www.rik.parlament.gov.rs oldalon.

Ladóczki Gyula, tag, Köztársasági Választási Bizottság: „Ott van egy mező, amibe be kell ütniük a személyi számukat, és itt kiderül, fel vannak-e iratkozva a külön választói névjegyzékbe, illetve az is, hogy melyikbe, és az is, hogy melyik szavazóhelyre kell menniük szavazni.”

A külön választói névjegyzékbe még szerda éjfélig fel lehet iratkozni, és adatmódosítási kérelmet is be lehet nyújtani, a lakhelyük szerint illetékes helyi önkormányzat általános közigazgatási és közös feladatok hivatalában. Az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium közleménye szerint a nemzeti kisebbségek külön választói névjegyzékeire október 19-e éjfélig 507 183 személy iratkozott fel. Ami a magyarságot illeti, 129 323-an voltak föliratkozva két héttel ezelőtt.

A november 4-i nemzeti tanácsi választásokon a szerbiai magyarság 35 tagú kisebbségi önkormányzatot választ. A szavazóhelyek reggel 7-től este 8 óráig tartanak nyitva. Szavazni a választási értesítő és érvényes szerbiai személyi igazolvány vagy útlevél felmutatásával lehet. Fontos tudni, hogy jogosítvány felmutatásával nem szavazhatunk.

szavazás
Ladóczki Gyula

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.