Ugrás a tartalomra
Tanjug/Rade Prelic

Lehallgatták az elnököt - ő tudja is, kik állhatnak az ügy mögött

2021.01.04
12:40
Forrás
Szerbiai RTV
Sürgős és alapos kivizsgálás kezdődik Szerbiában az államfő állítólagos lehallgatásával kapcsolatban. Aleksandar Vučić a Kurir napilapnak adott év végi interjújában beszélt arról, hogy az elmúlt egy-másfél évben bizonyos körök lehallgatják.

Az elnök azt is hozzátette, hogy ő azt is tudja, ki áll az ügy mögött. Vučić reményét fejezte ki, hogy az illetékes szervek megteszik a szükséges lépéseket.

De mit mond a jog?

A jog betűi szerint az államfő lehallgatása súlyos bűncselekménynek minősül, egyben az alkotmányos rend megbontását jelenti. A szerb sajtó szerint ezt akár államcsínynek is nevezhetjük.

Szerbiának akarnak rosszat

Orhan Dragaš, a Nemzetközi Biztonsági Intézet igazgatója szerint az államfő lehallgatása az alkotmányos államberendezkedés megdöntésére irányul. Szerinte a lehallgatásokról sokan tudhattak, és jó, hogy a köztársasági elnök most nyilvánosságra hozta ezt. Mint fogalmazott: ezzel értemetlenné válnak a további ilyen próbálkozások személy szerint Vučić, vagy Szerbia ellen. A szakember szerint nagyon sokan vannak azok, akik rosszat akarnak az országnak, ők úgy vélik, ezt úgy tehetik meg a legkönnyebben, ha az elnöknek okoznak kárt, mivel ő a legbefolyásosabb politikus az államban.

Szerbia
elnök
államfő
Aleksandar Vučić
lehallgatás
bűncselekmény
alkotmány

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.