Ugrás a tartalomra
Tanjug/Zoran Zestic

Leleplezték Hunyadi János szobrát Zimonyban

2019-07-22
11:12
2019-07-22
17:40
Forrás
Pannon RTV
Az ünnepélyes szoboravatón a zimonyi Duna-parton Aleksandar Vučić szerb és Áder János magyar államfő mondtak beszédet.

A Hunyadi János, Kapisztrán János és Szilágyi Mihály vezette keresztény sereg 1456. július 22-én világra szóló győzelmet aratott Nándorfehérvár, az „ország kapuja” alatt. A diadalnak óriási szerepe volt abban, hogy a török hetven évig nem vezetett nagyobb hadjáratot Magyarország ellen.

Lepel a szobor talpazatánál

Protokoll ide, vagy oda, Hunyadi János egész alakos szobra úgy döntött, hogy a két ország himnuszát, illetve a két államfő ünnepi beszédét nem a lepel alatt hallgatja végig, az erős szél ugyanis a tervezettől korábban fedte fel az egybegyűltek előtt a nándorfehérvári csata hősét ábrázoló alkotást.

hunyadi János Szobra Zimonyban

Hunyadi János zimonyi szobra felett két jelképes tárgy látható. A kereszt a legendás hadvezér Európa védelméért hozott áldozatát, a harang az európai összefogást és a Hunyadi vezetésével aratott diadalt hirdeti - emelte ki ünnepi beszédében Áder János magyar köztársasági elnök. Rámutatott, hogy 1456 nyarán, amikor a veszély Nándorfehérvár felé közeledett, Hunyadi hajóhaddal érkezett a Duna zimonyi szakaszára, ahová a most felavatott szobra tekint. „A minden délben megkonduló, először csak könyörgésre szólító, majd a győzelemért hálát adó harangok immáron 563 éve emlékeztetnek minden európait Hunyadi János és Nándorfehérvár védőinek bátorságára, hősiességére, áldozatvállalására, hitére. Kereszt és harang. Áldozathozatal és tisztelet. Hunyadi János, Kapisztrán János, Szilágy Mihály és minden nándorfehérvári hős emléke mindörökre legyen áldott” - zárta le a magyar köztársasági elnök az ünnepi beszédét.

Aleksandar Vučić kiemelte, hogy Hunyadi Jánost mindenki a magáénak tekinti, de ezzel kapcsolatban nincsenek viták a nemzetek között. Hunyadi János áldozatot hozott ezekért a területekért, a keresztény Európáért és a közös történelmünkért – tette hozzá a szerb államfő. Magyarország és Szerbia kapcsolata még sosem volt ennyire jó – hangsúlyozta Aleksandar Vučić. Hozzátette: a jó kapcsolatok kiépítésében hatalmas szerepet vállalt Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség, és a Tartományi Képviselőház elnöke, aki szintén jelen volt az eseményen.

„Ez a szobor lesz a szerb és a magyar nép közötti örök barátság bizonyítéka, és a jövőben soha senkinek sem szabad megengedni, hogy ezt a barátságot lerombolja. Éljen Szerbia és Magyarország barátsága! Éljen Magyarország! Éljen Szerbia!” - mondta Aleksander Vučić szerb államfő az ünnepélyes szoboravatáson.

Hunyadi János egész alakos zimonyi bronzszobra Madarassy István Kossuth-díjas szobrászművész koncepciója alapján készült el.

Áder János
Hunyadi János

Most

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Január 18-a Piroska napja

Időjárás szempontjából a mai napnak különleges jelentése van, ugyanis, ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy - tartja a mondás.