Ugrás a tartalomra
Tanjug/Pool Photo via AP/Leon Neal

Lemondott a brit Brexit-ügyi miniszter

2018-07-09
11:57
2018-07-09
16:43
Forrás
MTI, Guardian
Benyújtotta lemondását hétfő hajnalban David Davis, aki eddig a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát irányító minisztériumot vezette.

Lépését azzal indokolta, hogy véleménye szerint a kormány Brexit-politikájának iránya és taktikája miatt egyre kevésbé valószínű a brit EU-tagságról két éve tartott népszavazás döntésének maradéktalan végrehajtása. A Brexit-ügyi tárcát a referendum után hozták létre, és hétfői lemondásáig Davis állt az élén. Lemondását alig két nappal azután jelentette be, hogy Theresa May miniszterelnök és kabinetjének tagjai javaslatcsomagot fogadtak el az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése után fenntartandó kereskedelmi kapcsolatok szabályozásáról. Kormányzati források szerint távozott tisztségéből a tárca parlamenti államtitkára is, aki Davis helyettese volt. 

Boris Johnson 24 órán belül a harmadik brit miniszter, aki lemondott a pozíciójáról a brit kormányban. Egyre nagyobb a káosz a brexit miatt. A hírek szerint Johnson nem akart Theresa May "puha brexitje" mögé állni, és követte a korábban már lemondott David Davist és Steve Bakert, akik szintén a brit EU-ból való kilépésén dolgoztak. Johnson az egyik arca volt a az EU-ból való kilépésnek, és ez is annak a jele, hogy óriási a széthúzás a kormányon belül azzal kapcsolatban, hogyan lépjen ki Nagy-Britannia az EU-ból azok után, hogy 2016-ban ezt megszavazták a népszavazáson.

Nagy-Btitannia
Davis Davis
Brexit

Most

13:44, Frissítve: 13:58

Évadzáró a szabadkai KDSZ-ben

Évadzárót tartott tegnap este a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. Nyikolaj Erdman Az öngyilkos című előadást tekinthette meg a közönség a budapesti Szkéné Színház és Forte Társulattól.

Népszerű

Kiemelték a Hableány turistahajót

A turistahajó május 29-én süllyedt el 35 emberrel. A fedélzetén 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet tartózkodott.