Ugrás a tartalomra
Tanjug/Pool Photo via AP/Leon Neal

Lemondott a brit Brexit-ügyi miniszter

2018-07-09
11:57
2018-07-09
16:43
Forrás
MTI, Guardian
Benyújtotta lemondását hétfő hajnalban David Davis, aki eddig a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát irányító minisztériumot vezette.

Lépését azzal indokolta, hogy véleménye szerint a kormány Brexit-politikájának iránya és taktikája miatt egyre kevésbé valószínű a brit EU-tagságról két éve tartott népszavazás döntésének maradéktalan végrehajtása. A Brexit-ügyi tárcát a referendum után hozták létre, és hétfői lemondásáig Davis állt az élén. Lemondását alig két nappal azután jelentette be, hogy Theresa May miniszterelnök és kabinetjének tagjai javaslatcsomagot fogadtak el az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése után fenntartandó kereskedelmi kapcsolatok szabályozásáról. Kormányzati források szerint távozott tisztségéből a tárca parlamenti államtitkára is, aki Davis helyettese volt. 

Boris Johnson 24 órán belül a harmadik brit miniszter, aki lemondott a pozíciójáról a brit kormányban. Egyre nagyobb a káosz a brexit miatt. A hírek szerint Johnson nem akart Theresa May "puha brexitje" mögé állni, és követte a korábban már lemondott David Davist és Steve Bakert, akik szintén a brit EU-ból való kilépésén dolgoztak. Johnson az egyik arca volt a az EU-ból való kilépésnek, és ez is annak a jele, hogy óriási a széthúzás a kormányon belül azzal kapcsolatban, hogyan lépjen ki Nagy-Britannia az EU-ból azok után, hogy 2016-ban ezt megszavazták a népszavazáson.

Nagy-Btitannia
Davis Davis
Brexit

Most

00:02, Frissítve: 00:10

Federer jutott az elődöntőbe

Roger Federer két szettben 6:4, 6:3-ra verte Novak Đokovićot a Londonban zajló tenisz világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, így ő lesz ott Dominic Thiem mellett a négy között.
23:02, Frissítve: 23:14

Nem drágul a földgáz

Szerbia polgárainak egy része megnyugodhatott, mivel az illetékesek bejelentették, hogy ebben a fűtési idényben nem drágul a földgáz. Stábunk annak járt utána, hogy hogyan látják ezt a szabadkaiak.
20:33, Frissítve: 20:39

Gyásznapot rendelt el Szlovákia

A szerdán Nyitragerencsér közelében történt buszbalesetben 12 személy vesztette életét. A szlovák kormány a csütörtökön megtartott rendkívüli ülésén péntekre rendelte el a gyásznapot.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.