Ugrás a tartalomra

Lemondott a brit miniszterelnök

2022.10.20
15:01
2022.10.20
15:14
Forrás
24.hu, portfolio, index
Liz Truss távozik a brit miniszterelnöki posztról, ugyanakkor addig hivatalban marad, amíg nem választják meg az utódját.

Miután Truss elődje, Boris Johnson a nyáron lemondott, Truss utódja lesz a harmadik brit miniszterelnök egy éven belül. Liz Truss brit miniszterelnök a kormányzó Konzervatív Párt vezetői posztjáról is lemondott.

Truss elmondta: nagy gazdasági és nemzetközi instabilitás idején lépett hivatalba. Szerinte Nagy-Britanniát túl sokáig hátráltatta az alacsony gazdasági növekedés és a Konzervatív Párt azzal a felhatalmazással választotta meg, hogy ezen változtasson, mondta a leköszönő miniszterelnök.

A hat hete hivatalban levő Truss tevékenységével mindössze a brit választók 10 százaléka volt elégedett. A Munkáspárt támogatottsága eközben csaknem 30 százalékponttal több, mint a konzervatívoké.

Liz Truss, az Egyesült Királyság harmadik női miniszterelnöke, alig 45 napot töltött a Konzervatív Párt élén. 

Megsértette az eljárási szabályokat, ezért lemondott posztjáról szerdán Nagy-Britannia belügyminisztere is.

Suella Braverman a brit kabinet második magas beosztású tagja, aki távozik. Pénteken a brit miniszterelnök Kwasi Kwarteng addigi pénzügyminisztert mentette fel tisztségéből, miután a Kwarteng által néhány hete bejelentett átfogó adócsökkentési program hatalmas piaci felfordulást okozott. Kwarteng utódja, Jeremy Hunt a héten az adóprogram szinte összes sarkalatos elemét visszavonta.

Liz Truss miniszterelnök azzal indokolta a belügyminisztere, Braverman lemondását, hogy személyes e-mail-szerveréről küldött át egy hivatalos dokumentumot az egyik alsóházi képviselőnek, és ezzel megsértette az eljárási szabályokat.

Liz Truss
Nagy-Britannia
lemondott

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.