Ugrás a tartalomra

Lemondott Schmitt Pál magyar köztársasági elnök

2012.04.02
14:51
Schmitt az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában megismételte a korábbi szavait, vagyis hogy tiszta a lelkiismerete, és hogy nincs összefüggés a doktori cím és a köztársasági elnöki poszt között
Schmitt az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában megismételte a korábbi szavait, vagyis hogy tiszta a lelkiismerete, és hogy nincs összefüggés a doktori cím és a köztársasági elnöki poszt között. Ugyanakkor azt mondta: plágiumügye miatt személye megosztja a nemzetet, ezért befejezi a szolgálatát. Az Országgyűlésnek 15 napja van dönteni arról, elfogadja-e Schmitt lemondását. Amennyiben igen, a köztársasági elnöki posztot ideiglenesen Kövér László, jelenlegi házelnök tölti be. Még ma döntsön a ház az államfő lemondásáról, ezt kérte a magyar Parlamentben Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Azután, hogy Schmitt Pál bejelentette: lemond, a Lázár megköszönte a köztársasági elnöknek eddigi munkáját és méltatta tevékenységét. A KDNP is tiszteletét fejezte ki Schmitt irányába. Harrach Péter frakcióvezető szerint a posztjáról lemondó elnök erkölcsi nagyságról tett tanúságot azzal, hogy kiállt a parlament elé. Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője azt mondta: napok óta Schmitt Pál mondatára várt az ország. Hozzátette: most olyan személyre van szükség, aki kifejezi a nemzet egységét. Új köztársasági elnöknek Sólyom László volt államfőt javasolta. A Jobbik szerint elkerülhetetlen volt Schmitt lemondása. Vona Gábor frakcióvezető azt mondta: a felelősség és a botrány nem csak Schmitt Pálé, hanem Orbán Viktoré is, aki őt kinevezte. Az LMP szerint a kormánypártok elbuktak az erkölcs próbáján.

Most

14:59

Orbán Viktor Georgia miniszterelnökével tárgyalt

A találkozón a magyar-georgiai politikai együttműködés elmélyítésének lehetőségeit, valamint Georgia EU-integrációs folyamatának állását tekintették át, figyelembe véve a Magyarország uniós elnöksége nyújtotta előrelépési lehetőségeket.
14:32, Frissítve: 14:41

Sportnap Zentán

A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tartottak. A gyerekek a többi között kispályás fociban, röplabdában, kosárlabdában, futásban és sakkban mérhették össze tudásukat.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.