Ugrás a tartalomra

Lemondott Theresa May

2019.05.24
11:16
2019.05.24
19:09
Forrás
HVG.hu, BBC, Pannon RTV
Theresa May brit miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy június 7-én távozik a kormányzó Konzervatív Párt éléről.

"Mindent megtettem azért, hogy véghez vigyem a Brexitet, sajnos, nem voltam rá képes" – ezzel indokolta Theresa May brit kormányfő, hogy lemond a brit konzervatív párt vezetéséről, ezzel megnyitva az utat az új miniszterelnök megválasztásához. Azt is hozzátette: mélyen sajnálja, hogy nem aratott sikert. Felszólalása végén elsírta magát.

Theresa May, brit miniszterelnök: „Hamarosan elhagyom a posztomat, amely az életem megtiszteltetése volt. A második női miniszterelnök-asszony, de biztosan nem utolsó. Nem önös érdekből, hanem lelkes odaadással láttam el feladatomat, mellyel a hazámat szolgáltam, amit mindig is szerettem.”

Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

May június 7-én távozik, két nappal Donald Trump londoni látogatása után, ezután kezdődhet meg az utódlásáról szóló választási folyamat. Lemondását hivatala, a Downing Street 10 előtt tett nyilatkozatban jelentette be, néhány órával az előtt, hogy pártja kormányzati posztot nem viselő parlamenti képviselőiből álló 1922-es bizottsága kihirdette volna egy néhány nappal ezelőtti szavazása eredményét a miniszterelnök sorsáról. A bizottság decemberben már egyszer szavazott a pártelnök személyéről, akkor megúszta a leváltást.

A miniszterelnök körül nem csak pártjában fogyott el a levegő: miután a parlament háromszor szavazta le a Brexitről szóló megállapodást, az ellenzék fő erejével, a Munkáspárttal folytatott tárgyalások is kudarcba fulladtak. Az EU-ból való kilépésre október 31-ig kapott újabb határidőt országa, ám úgy tűnt, May vezetésével és módszereivel még ezt a vállalást sem tudja teljesíteni. Kormányából összesen 36-an távoztak, a legtöbben tavaly nyár óta, amikor a Brexit-tárgyalásoknál először váltott irányt.

Theresa May 2016 júliusában került a kormányfői székbe, miután David Cameron távozott a Brexit-referendum után. Az első pillanattól nyilvánvaló volt a konzervatív politikus vállalása is, hogy miniszterelnöksége fő célja a britek kilépésének levezénylése. Kormányzása azonban bukások sorozatát hozta.

Theresa May lemondását végül egy olyan választás utáni napra időzítette, amely a legabszurdabb a brit demokrácia történetében: a szigetországban élők csaknem három évvel a Brexit-népszavazás után szavaztak az Európai Parlament képviselőire. Ez az uniós polgárok alapszerződésben lefektetett joga, így a voksolást annak ellenére meg kellett rendeznie a briteknek, hogy May az utolsó pillanatig abban bízott, hazája még július – vagyis az új EP első ülése – előtt ki tud lépni a közösségből.

A brit EP-választás eredményét csak vasárnap közlik, ám arra lehet számítani, hogy pártja minden idők legsúlyosabb vereségét szenvedte el. Az előzetes felmérések mindössze tíz százalék körüli eredményt jósoltak, miközben a nyíltan EU-ellenes Nigel Farage Brexit-pártja jelentős győzelmet arathatott.

May utódlása egyelőre nyitott kérdés, ám a párton belül a legesélyesebb jelöltnek a Brexit egy másik emblematikus figuráját, Boris Johnsont tartják.

 

 

Theresa May
lemondott
Egyesült Királyság

Most

19:03, Frissítve: 19:25

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.
16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.