Ugrás a tartalomra

A lengyel államfő miniszterelnöknek nevezte ki Mateusz Morawieckit

2017.12.11
22:03
2024.03.19
08:51
Forrás
MTI
Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn kinevezte miniszterelnöknek Mateusz Morawieckit a múlt héten lemondott Beata Szydlo helyébe, aki miniszterelnök-helyettes lesz az új kormányban.

Az új miniszterelnök és a kormány tagjai letették az esküt. A kabinet összetétele nem változott, nem hivatalos sajtóhírek szerint további személycserék csak januárban várhatóak, miután az új miniszterelnök megvizsgálta az egyes tárcák működését.

Beata Szydlót a lengyel államfő tárca nélküli kormányfőhelyettesnek nevezte ki. Korábbi, hivatalosan meg nem erősített sajtóértesülések szerint a társadalompolitikai ügyekért lesz felelős.

Mateusz Morawiecki, aki miniszterelnöki kinevezése előtt a pénzügyi és fejlesztési tárcák élén állt, kormányfőként továbbra is személyesen irányítja a két minisztériumot. Az új miniszterelnök kedden mond programbeszédet a szejmben, ezt követően szerda reggel bizalmi szavazás várható.

A kinevezési ünnepségen beszédet mondott Mateusz Morawiecki is, aki jelezte: kabinetje a Szydlo-kormány tekintetében "a folytatás kormánya lesz". Fő céljait "a biztonságos család", "méltóságos munka", "mindenki számára elérhető lakás" kifejezésekben foglalta össze, jelezve: e társadalmi célok elérése érdekében továbbra is a gazdaság megerősítésére fog összpontosítani.

Mateusz Morawiecki
Lengyelország
miniszterelnök

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.