Ugrás a tartalomra

Letartóztatások Észak-Koszovóban, Vučić teljes harci készültséget rendelt el

2019.05.28
08:51
2024.03.19
08:50
Forrás
Szerbiai RTV, Tanjug, Szabad Magyar Szo
A ROSU koszovói különleges rendőri alakulat tagjai kedden kora reggel behatoltak mind a négy koszovói szerb község területére. Aleksandar Vučić elrendelte a szerb katonaság teljes készültségét.

A ROSU koszovói különleges rendőri alakulat tagjai kedden kora reggel behatoltak mind a négy koszovói szerb község területére - jelenti a szerb közmédia. Aleksandar Vučić államfő elrendelte a szerb katonaság teljes készültségét és a Belügyminisztérium is teljes készültségbe helyezte a rendőrség alakulatait.

Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója elmondta, lövések is hallatszottak és információik vannak arról, hogy többeket letartóztattak. Szerinte a ROSU egységeinek tagjai állig felfegyverkezve érkeztek a helyszínre azzal a céllal, hogy megfélemlítsék az embereket és pánikot keltsenek a letartóztatásokkal. Az akciót koszovói szerb rendőrök is végrehajthatták volna, ennek ellenére a ROSU tagjai harckocsikkal érkeztek a szerb településekre - mondta a Szerb Kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője. Az akció az összes egyezséget és megállapodást megszegi, a célja pedig a szerb lakosság üldözése és elkergetése - szögezte le Đurić.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

A koszovói rendőrség közleménye szerint kedden a prištinai Alapfokú Bíróság elrendelése alapján több rendőrt és néhány civil polgárt tartóztattak le, tudósít a Szerbiai RTV. A közleményben az áll, hogy a letartóztatásokat több hónapon át tartó nyomozás előzte meg, amely során felmerült a gyanú, hogy az előállított személyek bűnbandák tagjai, amelyek árucsempészéssel foglalkoznak. A személyeket többek között hivatali helyzetük visszaélésével, kenőpénz elfogadásával gyanúsítanak. A koszovói rendőrség kiemeli, hogy a fegyveres ellenállás ellenére a gyanúsítottakat sikeresen előállították, engedély nélkül tartott gépfegyvereket is lefoglaltak.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

A KFOR megerősítette, hogy a koszovói rendőrség a pristinai ügyészség utasítására indult akcióba Koszovó egész területén, a bűnözés elleni harc keretében. Az akció nem a szerbek, hanem a korrupcióval és bűntettekkel vádolt személyek ellen irányul - mondta a Tanjugnak Vincenzo Grasso, a KFOR parancsnoka.

Az albán sajtó értesülései szerint több tíz letartóztatott is lehet, és hogy közöttük olyanok is szerepelnek, akiknek közük lehet Oliver Ivanović, valamint a 2011-ben meggyilkolt koszovói rendőr Enver Zumberi ellen elkövetett bűncselekményekhez is.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

A brüsszeli közvetítéssel 2013-ban megkötött szerb-koszovói megállapodásban foglaltak tiltják a szóban forgó különleges rendőrségi egység Észak-Koszovóba vonulását a NATO és a helyi szerb vezetés beleegyezése nélkül, valamint azt is tiltják, hogy a szerb hadsereg bevonuljon Koszovóba.

Kosovska Mitrovicában megszólaltak a vészjelző szirénák, az emberek a város főterén gyülekeztek.

ROSU
katonaság
harci készültség
Aleksandar Vučić

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.