Ugrás a tartalomra
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Letette hivatali esküjét az új brazil elnök

2019-01-02
07:58
2019-01-02
10:55
Forrás
MTI
Letette a hivatali esküt kedden a parlamentben Jair Bolsonaro, Brazília jobboldali elnöke, aki októberben nyerte el tisztségét a baloldal egymás után négyszeri győzelmét követően.

Az új elnöknek komoly feladatai lesznek a Latin-Amerika legnagyobb és legnépesebb országát gyötrő súlyos gondok felszámolásában. Erre négy éve lesz, megbízatása 2023. január 1-ig szól. A 63 éves nyugalmazott katonatiszttől, aki parlamenti képviselő is volt, egyebek között azt várják, hogy megszüntesse a súlyos korrupciót és az utcai erőszakot, amely miatt az emberölések összesített száma alapján Brazília a világ vezető országa. A beiktatást nagyon szigorú biztonsági intézkedések előzték meg és kísérték. Jelen volt a világ számos vezető politikusa, köztük Ivica Dačić szerb külügyminiszter és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

Fotó:Tanjug/AP/Eraldo Peres

Donald Trump amerikai elnök gratulált Jair Bolsonaro brazil államfőnek a keddi beiktatási ünnepségén elmondott beszédéhez. "Gratulálok Jair Bolsonaro elnöknek, aki nagyszerű beiktatási beszédet mondott. Az Egyesült Államok önökkel van" - írta Twitter-bejegyzésében az amerikai elnök. Beiktatási beszédében a politikus azt ígérte, hogy "helyreállítja a rendet" országában, harcolni fog a bűnözés, a korrupció és a baloldali ideológia ellen. Provokatív kijelentései és állásfoglalásai okán Bolsonarót az amerikai sajtóban gyakran "a trópusok Trumpjaként" emlegetik. Jair Bolsonaro a Szociálliberális Párt jelöltjeként nyerte meg az elnökválasztást, és a katonai diktatúra bukása óta ő az első jobboldali elnök Brazíliában.

Jair Bolsonaro
Brazília
elnök
eskü

Most

17:31, Frissítve: 18:17

Megkezdődött a 12. Nemzeti Vágta Budapesten

Nagy Arnold címvédő a mai előfutamon sikeresen győzedelmeskedett, ami azt jelenti, hogy a Temerint képviselő vajdasági lovas és Fantázia lova biztosan ott lesznek a holnapi középfutamon.

Népszerű

Fegyveres bankrablás Szabadkán

Fegyveres bankrablás történt ma reggel Szabadkán. Senki sem sérült meg. Az álarcos elkövető a Dimitrije Tucović, közismertebb nevén a Borovo utcájában lévő Postatakarékot rabolta ki.