Ugrás a tartalomra

Lezajlott a Délkelet-európai Együttműködési Folyamat második ülése Jahorinán

2019.07.09
14:59
2024.03.19
08:34
Forrás
Tanjug, Szerbiai RTV
A koszovói delegáció nem vett részt az idei Délkelet-európai Együttműködési Szervezet konferencián Bosznia és Hercegovinában.

Hashim Thaci, Koszovó elnöke azért bojkottálta a külügyminiszteri találkozót, amiért a házigazdák az értekezletre nem önálló államként hívták meg Szerbia déli tartományát.

A Délkelet-európai Együttműködési Folyamat ülésének második napján Szerbiát Ana Brnabić miniszterelnök képviselte a Jahorinán. A miniszteri csúcstalálkozó még tegnap kezdődött Szarajevóban. A szerb miniszterelnök találkozott Bosznia-Hercegovina elnökségi tagjaival, majd az ünnepi vacsora után beszélt bolgár kollégájával és a török államfővel Recep Tayyip Erdogannal is. A csúcstalálkozó plenáris ülésén a delegációk vezetői megvitatták a régió országainak eurointegrációs törekvéseinek jelenlegi helyzetét. Szó volt az érintett országok fenntartható fejlődésének előfeltételeiről is.

Szerbia teljes mértékben támogatja és elvárja az Európai Unió tagországaitól, hogy minél rövidebb időn belül hozzanak pozitív döntést Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási fejezeteinek megnyitásával kapcsolatban - nyilatkozta a tanácskozást követően Ana Brnabić. A szerb miniszterelnök hozzátette: „Ez rendkívül fontos a régiónk tekintetében, és úgy gondoljuk, hogy ezt meg is érdemelik. Minden más döntés negatív lenne, nemcsak Albániára és Észak-Macedóniára nézve, hanem az egész régió szempontjából.”

A csúcstalálkozón Koszovói nem képviseltette magát. Hashim Thaci elnök azért bojkottálta a fórumot, mert Koszovó nem önálló államként szerepelt a meghívottak között. Szolidaritásból Edi Rama albán miniszterelnök is lemondta részvételét. Albániát ezért Ilir Meta államfő képviselte, aki sajnálatát fejezte ki a nézeteltérés miatt. „Sajnálatomat szeretném kifejezni, amiért Koszovót, a következő csúcstalálkozó elnöklőjét arra kényszerítették, hogy ne vegyen részt ezen találkozón. Hogyan színlelhetünk jó együttműködést, ha a fórum egyes résztvevői csak azon dolgoznak, hogy kizárjanak embereket, amiatt, hogy egyes államok ne húzhassanak hasznot a regionális kezdeményezésekből” - nyilatkozta az albán államfő.

Ana Brnabić szerb miniszterelnök reakciójában a kölcsönös megbecsülésre hívta fel a figyelmet, ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a fórum házigazdája és több résztvevő ország sem ismeri el Koszovó függetlenségét.

A találkozó központi témája egyébként a régió uniós perspektívájának fontossága, és a délkelet-európai államok közötti regionális gazdasági együttműködés volt.

Jahorina
Bosznia-Hercegovina
Hashim Thaçi

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.