Ugrás a tartalomra

A londoni alsóház nem tiltja meg a megállapodás nélküli Brexitet

2019.06.12
21:17
Forrás
MTI
Elvetette a londoni alsóház a megállapodás nélküli Brexitet tiltó törvényalkotási tervet.

Kis többséggel elvetette szerdán a londoni alsóház azt az ellenzéki kezdeményezést, amely a megállapodás nélküli Brexitet tiltó törvényalkotási javaslat megtárgyalására és szavazására biztosított volna parlamenti időt.

A kezdeményezést a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt terjesztette be, de szerda este az alsóházi képviselők 309-298 arányban elutasították. A javaslat elfogadása esetén a megállapodás nélküli Brexitet ellenző képviselők a jövő héten kivehették volna a parlamenti menetrend alakítását a konzervatív párti kormány kezéből, és napirendre vehették volna a Labour tervezetét, amely kötelező jogi erővel megtiltotta volna a kormánynak, hogy rendezetlen módon, a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás nélkül léptesse ki Nagy-Britanniát az Európai Unióból.

Az alsóház eddig háromszor is elutasította az EU-val novemberben elért Brexit-megállapodást, és Theresa May miniszterelnök jórészt emiatt a múlt héten távozott a Konzervatív Párt éléről. Ez kormányfői megbízatásának végét is jelenti, de utódja július végére várható megválasztásáig May ügyvezető minőségben ellátja a pártvezetői és a miniszterelnöki feladatokat.

Az utódválasztási versengésben tízen indulnak, és közülük többen is egyenes utalást tettek arra, hogy készek lennének megállapodás nélkül is kivezetni Nagy-Britanniát az EU-ból.

A legesélyesebbnek tartott jelölt, Boris Johnson volt külügyminiszter - a keményvonalas tory Brexit-tábor frontembere - a minap kijelentette: ha ő lesz a Konzervatív Párt új vezetője és így az új miniszterelnök, az Egyesült Királyság a Brexit október 31-i határnapján mindenképpen kilép az Európai Unióból, akár sikerül elfogadtatni addig a Brexit-megállapodást a brit parlamentben, akár nem.     Hasonló nyilatkozatokat tett az elmúlt napokban a versenytársak közül Andrea Leadsom, az alsóház volt vezetője, Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter és Esther McVey volt munkaügyi miniszter. Szerdai kampánynyitó beszédében Boris Johnson mindazonáltal árnyalta álláspontját. Kijelentette: ha őt választják miniszterelnökké, az ő célja sem a rendezetlen kilépés lenne, de a felelős magatartás az, ha Nagy-Britannia ennek lehetőségére is előkészületeket tesz, és bemutatja "a Csatorna másik pártján élő barátainak", hogy minden forgatókönyvre felkészült. Johnson szerint a megállapodás nélküli Brexit lehetőségének fenntartása "életfontosságú eleme" az EU-val folytatandó tárgyalásoknak egy olyan megállapodásról, amelyre Nagy-Britanniának valójában szüksége van.

Az Európai Bizottság azonban már többször jelezte, hogy nem lehetséges a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás újratárgyalása. A munkáspárti javaslat szerdai elvetése korántsem jelenti azt, hogy a megállapodás nélküli Brexitet ellenző képviselők kifogytak az olyan eszközökből, amelyekkel megakadályozhatják a rendezetlen kilépést az EU-ból.

Az alsóház márciusban képviselői kezdeményezésre, a kormány szándéka ellenére elfogadott kötelező határozatban írta elő, hogy Theresa May miniszterelnök kezdeményezze az EU-nál a Brexit halasztását a megállapodás nélküli kilépés elkerülésére - May erre egyébként is készült -, és a szerdai kudarc ellenére nem esélytelen, hogy a jövőben is sikerül egy ilyen kezdeményezés elfogadtatása.

A Munkáspárt emellett ősszel, a Brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapja előtt bizalmatlansági indítványt is beterjeszthet az új miniszterelnök kormánya ellen. Egy ilyen indítvány elfogadására is van esély, mivel a Konzervatív Párt kisebbségben kormányoz, és az ellenzék egységesen elveti a rendezetlen Brexitet, csakúgy, mint a tory frakció számos tagja.  Ez utóbbiak közül máris többen jelezték, hogy bizalmatlansági indítvány esetén nem támogatnának olyan miniszterelnököt, aki hajlandó lenne a megállapodás nélküli Brexitre.

Brexit

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.