Ugrás a tartalomra

Ma éjfélig lehet feliratkozni a külön választói névjegyzékbe

2018.10.31
12:56
2018.10.31
20:00
Forrás
Pannon RTV
Ma éjfélig lehet feliratkozni a külön választói névjegyzékbe, illetve változtatni a bejegyzett adatokon, például költözés esetén, az illetékes Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztériumnál.

A szerb államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium honlapján, a www.mduls.gov.rs oldalon ellenőrizhető, hogy megfelelőek-e az adatok, illetve hogy az illető szerepel-e valamely külön választói névjegyzékben, és hogy melyik választókörzetben jogosult a voksolásra. A nemzeti tanácsi választásokat november 4-én, most vasárnap tartják. A Magyar Nemzeti Tanács '99 óta a vajdasági magyarság talán legfontosabb kisebbségi szervezete, a magyar kulturális autonómia legfőbb szerve.

Az MNT a szerbiai magyar nemzeti közösség közvetlenül és demokratikusan megválasztott országos önkormányzata. Közvetítésével gyakorolja kollektív jogát az önkormányzáshoz a vajdasági magyarság a kultúra, az oktatás, a tájékoztatás és a hivatalos nyelv- és íráshasználat területén.
'99-ben alakult meg az ideiglenes Magyar Nemzeti Tanács, amely az MNT elődjének tekinthető. Később, 2002-ben alakul meg a mai formájában is ismert tanács.

Célja minél jobb feltételeket teremteni a Szerbiában élő magyar közösség szülőföldön maradásához és boldogulásához. Ezt különböző programokon, pályázatokon és stratégiákon keresztül éri el, mint például a diákutaztatási, beiskolázási vagy az ösztöndíjprogram, illetve a kulturális, a nyelvhasználati, az oktatásfejlesztési vagy a médiastratégia. Tevékenységének középpontjában a közösség egésze áll különböző szakmai, területi, földrajzi lehetőségeinek, elképzeléseinek az összességével. Hatáskörébe tartozik minden olyan kérdés, amely a Szerbiában élő magyarság előretörését segítheti, a fiatalokat pedig az itthon maradásra biztatja. Legfontosabb támasza Magyarország és annak kormánya.

A Magyar Nemzeti Tanácsnak 35 tagja, elnöke és alelnöke van. Végrehajtó szerve a Végrehajtó Bizottság, amelynek elnöke és négy tagja van. Hivatala a tanács munkáját segíti, továbbá kulturális, oktatási, tájékoztatási és hivatalos nyelv- és íráshasználati bizottsággal rendelkezik. Ezeknek egy-egy elnöke és 17 tagja van. A MNT a feladatainak ellátásához szükséges feltételeket, eszközöket anyaországi, köztársasági, tartományi és helyi önkormányzati költségvetésből, valamint adományokból teremti elő.

Most

15:11

Megújult a nagyfényi óvoda

A szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény hat óvodájának egy-egy szobája kapott új bútorzatot az UNICEF szerbiai irodája A fellendülés évei programja keretében.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.