Ugrás a tartalomra

Ma folytatódott a NATO-csúcs Brüsszelben

2018.07.12
10:43
2018.07.12
11:23
Forrás
Pannon RTV
Az első nap túlnyomórészt a tagállamoknak a védelemre fordított kiadásairól és azok növeléséről szólt. Úgy fogalmaztak, hogy a tisztességes tehermegosztás megerősíti a szövetséget.

Emellett szó volt a Nyugat-Balkánról, a Belgrád-Pristina párbeszédről, valamint a várakozásoknak megfelelően Macedónia meghívást kapott a csatlakozási tárgyalások megkezdésére.

A kötelékek erősítése Szerbia és a NATO között mindkét fél és az egész régió számára előnyös - áll a katonai szövetség által kiadott közleményben. A NATO a kapcsolatok továbbfejlesztését szorgalmazza a tárgyalások és a gyakorlati együttműködés terén is. Síkra szállnak a Belgrád-Pristina párbeszéd előrehaladásában. Jelenlétük Koszovóban nem időhöz kötött, a béke biztosítéka a térségben. A Nyugat-Balkán stratégiai jelentőségű, teljes mértékben elkötelezettek a régió békéjének, stabilitásának és biztonságának megőrzésében - közölték.

Fontos kiemelni, hogy a várakozásoknak megfelelően Macedónia meghívást kapott a NATO-csatlakozási tárgyalások megkezdésére. A katonai szervezet tagállami vezetői által elfogadott közös nyilatkozatban üdvözölték a Görögországgal fennálló névvita várható lezárását és a macedón kormány reformintézkedéseit. Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára történelmi jelentőségűnek nevezte a hosszú évek diplomáciai előkészítését követően, június közepén létrejött, az egykori jugoszláv köztársaság új nevéről szóló megállapodást. Mint mondta, a NATO-csatlakozási tárgyalások megkezdésének feltétele a megállapodás teljes jogi folyamatának véglegesítése.

Jens Stoltenberg, főtitkár, NATO:  „A döntések, amelyeket ma meghoztunk, azt mutatják, hogy Európa és Észak-Amerika közösen dolgozik. A NATO fejlődik, elkötelezettek vagyunk amellett, hogy szavatoljuk a csaknem egymilliárd állampolgárunk biztonságát.”

Szerbia
NATO
Nyugat-Balkán
Jens Stoltenberg

Most

Népszerű