Ugrás a tartalomra

Ma lép hivatalba Novák Katalin

2022.05.10
07:33
2022.05.10
07:43
Forrás
Hír TV
A mai naptól hivatalosan is Novák Katalin Magyarország köztársasági elnöke. Az istentisztelettel egybekötött hivatalos beiktatási ünnepség május 14-én, szombaton lesz.

 Az Országgyűlés március 10-én, 137 igen szavazattal választotta meg Magyarország rendszerváltás utáni nyolcadik államfőjét, eskütétele után pedig elsőként Áder János volt köztársasági elnök gratulációját fogadta. Az új államfő a Francia Becsületrend lovagkeresztjének és a Lengyel Köztársasági Érdemrend parancsnoki keresztjének birtokosa, emellett számos magyar és külföldi szakmai és civil elismerésben részesült. Felsőfokon beszél angolul, franciául és németül, középszinten spanyolul.

Áder János korábbi államfő két cikluson keresztül töltötte be a tisztséget, amivel kapcsolatban korábban elmondta, nyugodt szívvel hagyja el a Sándor-palotát, hiszen a főbb vállalásait teljesítette.

Ők segíthetik az új köztársasági elnök munkáját

Az új államfő hétfőn a közösségi oldalán tudatta, hogy kik segítik majd munkáját hivatalba lépése után. Mint írta,  feladata ellátásában elsősorban Ekler Gergely hivatalvezetőre és Schanda Tamás kabinetfőnökre támaszkodik majd.

Diplomáciai kérdésekben Altusz Kristóf, protokollfőnökként Manno István segíti a munkáját, a köztársasági elnöki kommunikációért Volf-Nagy Tünde felel majd. Főhadsegédként Kun Szabó István vezérőrnagyra, az alkotmányosság és a jog területén Módos Mátyásra számít. A Sándor-palota tervezésért és elemzésért felelős vezetőjeként Király András dolgozik majd. A gazdasági igazgatóságot Kreutzer Richárd, az elnöki titkárságot Vicze Katalin irányítja. Novák Katalin hozzátette, az új kollégák mellett természetesen számít a Sándor-palota korábbi munkatársainak tapasztalatára is.

Az új államfő azt is közölte, hogy az ünnepélyes beiktatási ünnepség szombaton, május 14-én lesz: a Kálvin téri református templomban tartott ökumenikus istentisztelettel kezdődik, majd a Kossuth téren folytatódik. Délután Novák Katalin megnyitja a Sándor-palota kapuit.

Novák Katalin
Magyarország

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.