Ugrás a tartalomra

Ma szavaznak az Európai Bizottság elnökéről

2019.07.16
13:50
2019.07.16
19:42
Forrás
Pannon RTV, MTI
Ma dönt az Európai Parlament az új bizottsági elnök személyéről.

Az uniós tagállamok vezetőiből álló Európai Tanács július elején határozott arról, hogy Ursula von der Leyent javasolja az Európai Bizottság elnöki posztjára. A jelöltről az EP ma 18 órakor szavaz. A parlamenti vita egyébként a német politikus beszédével kezdődött. Ursula von der Leyen Strasbourgban azt mondta: az Európai Unióban többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentése érdekében, küzdeni kell a szervezett bűnözői csoportok által működtetett embercsempészet ellen, védeni kell a menedékjogot, és támogatni kell a menekülteket például humanitárius folyosók kiépítésével. Von der Leyen az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén elmondott beszédében aláhúzta: az Európai Uniónak (EU) stabil külső határokra van szüksége, de ehhez a migráció szempontjából frontországnak számító, legnagyobb nyomás alatt álló tagállamoknak megfelelő segítséget kell kapniuk. Szolidaritásra kell törekedni a tagországok között, tisztességes együttműködésre, és fokozni kell az együttműködést a migráció kiinduló és tranzitországaival - hangoztatta.

Fontos téma számára a környezetvédelem is, a károsanyag-kibocsátás bátrabb csökkentését irányozta elő. Emellett határozottan kiállt a nők egyenjogúságáért, és a nők elleni erőszak visszaszorításáért.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Ursula von der Leyen, EB elnökjelölt: „Mély tisztelettel gondolok mindig arra az erőfeszítésre, amit a közép-európai és kelet-európai országok tesznek, arra, amibe belekezdenek és belekezdtek, hogy csatlakozzanak az Európai Unióhoz, hogy csatlakozzanak a schengeni övezethez, az euroövezethez, és azt hiszem, hogy amikor megfelelnek a kritériumokat, akkor azt meg kell jutalmazni.”

Európai Parlament
Európai Unió
Európai Bizottság
Ursula von der Leyen
Strasbourg
szavazás
illegális bevándorlás

Most

14:32, Frissítve: 14:41

Sportnap Zentán

A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tartottak. A gyerekek a többi között kispályás fociban, röplabdában, kosárlabdában, futásban és sakkban mérhették össze tudásukat.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.