Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Ma szavaznak az Európai Bizottság elnökéről

2019-07-16
13:50
2019-07-16
19:42
Forrás
Pannon RTV, MTI
Ma dönt az Európai Parlament az új bizottsági elnök személyéről.

Az uniós tagállamok vezetőiből álló Európai Tanács július elején határozott arról, hogy Ursula von der Leyent javasolja az Európai Bizottság elnöki posztjára. A jelöltről az EP ma 18 órakor szavaz. A parlamenti vita egyébként a német politikus beszédével kezdődött. Ursula von der Leyen Strasbourgban azt mondta: az Európai Unióban többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentése érdekében, küzdeni kell a szervezett bűnözői csoportok által működtetett embercsempészet ellen, védeni kell a menedékjogot, és támogatni kell a menekülteket például humanitárius folyosók kiépítésével. Von der Leyen az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén elmondott beszédében aláhúzta: az Európai Uniónak (EU) stabil külső határokra van szüksége, de ehhez a migráció szempontjából frontországnak számító, legnagyobb nyomás alatt álló tagállamoknak megfelelő segítséget kell kapniuk. Szolidaritásra kell törekedni a tagországok között, tisztességes együttműködésre, és fokozni kell az együttműködést a migráció kiinduló és tranzitországaival - hangoztatta.

Fontos téma számára a környezetvédelem is, a károsanyag-kibocsátás bátrabb csökkentését irányozta elő. Emellett határozottan kiállt a nők egyenjogúságáért, és a nők elleni erőszak visszaszorításáért.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Ursula von der Leyen, EB elnökjelölt: „Mély tisztelettel gondolok mindig arra az erőfeszítésre, amit a közép-európai és kelet-európai országok tesznek, arra, amibe belekezdenek és belekezdtek, hogy csatlakozzanak az Európai Unióhoz, hogy csatlakozzanak a schengeni övezethez, az euroövezethez, és azt hiszem, hogy amikor megfelelnek a kritériumokat, akkor azt meg kell jutalmazni.”

Európai Parlament
Európai Unió
Európai Bizottság
Ursula von der Leyen
Strasbourg
szavazás
illegális bevándorlás

Most

00:02, Frissítve: 00:10

Federer jutott az elődöntőbe

Roger Federer két szettben 6:4, 6:3-ra verte Novak Đokovićot a Londonban zajló tenisz világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, így ő lesz ott Dominic Thiem mellett a négy között.
23:02, Frissítve: 23:14

Nem drágul a földgáz

Szerbia polgárainak egy része megnyugodhatott, mivel az illetékesek bejelentették, hogy ebben a fűtési idényben nem drágul a földgáz. Stábunk annak járt utána, hogy hogyan látják ezt a szabadkaiak.
20:33, Frissítve: 20:39

Gyásznapot rendelt el Szlovákia

A szerdán Nyitragerencsér közelében történt buszbalesetben 12 személy vesztette életét. A szlovák kormány a csütörtökön megtartott rendkívüli ülésén péntekre rendelte el a gyásznapot.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.