Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Ma szavaznak az Európai Bizottság elnökéről

2019-07-16
13:50
2019-07-16
19:42
Forrás
Pannon RTV, MTI
Ma dönt az Európai Parlament az új bizottsági elnök személyéről.

Az uniós tagállamok vezetőiből álló Európai Tanács július elején határozott arról, hogy Ursula von der Leyent javasolja az Európai Bizottság elnöki posztjára. A jelöltről az EP ma 18 órakor szavaz. A parlamenti vita egyébként a német politikus beszédével kezdődött. Ursula von der Leyen Strasbourgban azt mondta: az Európai Unióban többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentése érdekében, küzdeni kell a szervezett bűnözői csoportok által működtetett embercsempészet ellen, védeni kell a menedékjogot, és támogatni kell a menekülteket például humanitárius folyosók kiépítésével. Von der Leyen az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén elmondott beszédében aláhúzta: az Európai Uniónak (EU) stabil külső határokra van szüksége, de ehhez a migráció szempontjából frontországnak számító, legnagyobb nyomás alatt álló tagállamoknak megfelelő segítséget kell kapniuk. Szolidaritásra kell törekedni a tagországok között, tisztességes együttműködésre, és fokozni kell az együttműködést a migráció kiinduló és tranzitországaival - hangoztatta.

Fontos téma számára a környezetvédelem is, a károsanyag-kibocsátás bátrabb csökkentését irányozta elő. Emellett határozottan kiállt a nők egyenjogúságáért, és a nők elleni erőszak visszaszorításáért.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Ursula von der Leyen, EB elnökjelölt: „Mély tisztelettel gondolok mindig arra az erőfeszítésre, amit a közép-európai és kelet-európai országok tesznek, arra, amibe belekezdenek és belekezdtek, hogy csatlakozzanak az Európai Unióhoz, hogy csatlakozzanak a schengeni övezethez, az euroövezethez, és azt hiszem, hogy amikor megfelelnek a kritériumokat, akkor azt meg kell jutalmazni.”

Európai Parlament
Európai Unió
Európai Bizottság
Ursula von der Leyen
Strasbourg
szavazás
illegális bevándorlás

Most

18:26, Frissítve: 18:45

Szamárverseny 37-ik alkalommal Királyhalmon

Idén 37. alkalommal tartják meg a Szamárversenyt Királyhalmon. A szamaragolás és a fogathajtás mellett kerékpárverseny, szamárkvíz, tombola, este pedig koncertek várják az érdeklődőket.
17:47, Frissítve: 17:56

A szerbiai részeg sofőrök toplistája

Megjelentette a hullarészegen vezetők toplistáját a szerbiai Belügyminisztérium. Hihetetlennek tűnik, pedig igaz: az idei rekordernek 4,23 ezrelék alkoholt találtak a szervezetében.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Tűz Szabadkán

Több autó is kiégett tegnap Szabadkán, a sugárút közelében, amikor kigyulladt a központi garázs a Šumska utcában.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.