Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Macron: Az EU adjon egyértelmű határidőt és perspektívát a Nyugat-Balkánnak

2022.01.19
20:46
2022.01.19
20:59
Forrás
Danas.rs, Euronews, Magyar Nemzet
Európa megújítását tűzte ki célul a francia elnök.

Az Európai Uniónak egyértelmű határidőt, a tagság perspektíváját kell mutatnia a Nyugat-Balkánnak - mondta Emmanuel Macron szerdán Strasbourgban. A francia elnök az Európai Parlamentben úgy fogalmazott, az EU nem fordíthat hátat a régiónak, amely földrajzi helyzetét és a történelmét tekintve a kontinens szívében helyezkedik el. Gondként hozta fel, hogy az uniós szabályok viszont jelenleg nem alkalmasak arra, hogy 32-33 tagúvá bővítsék a blokkot. Erről a kulcskérdésről is szó lesz egy Nyugat-Balkánra vonatkozó konferencián - tette hozzá Macron.

Franciaország január elsejétől fél évre átvette az Európai Unió vezetését. A francia elnök az Európai Parlamentben tartott beszédében kiemelte, hogy Európa megújítását tűzte ki célul. Macron beszédében három alapvető kihívásról szólt, amelyekkel szembe kell néznie Európának: ezek a klímaváltozás, a digitális forradalom és a biztonsági fenyegetések. Egy új biztonsági rend szükségességét hangsúlyozta a francia elnök. Szerinte a jövő akkor reményteli, ha a geopolitikai zűrzavarban megfelelő válaszokat adunk a terrorizmus, a kibertámadások és a rendszertelen bevándorlás okozta problémákra.

Emmanuel Macron
Nyugat-Balkán
csatlakozás

Most

20:06

Színfalak mögött

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény több év kihagyás után idén ismét megszervezte a színházi nevelési óráját a helybeli általános iskola hetedik osztályosai számára.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.