Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Macron pártja 21 ezer szavazattal megnyerte a nemzetgyűlési választások első fordulóját

2022.06.13
11:30
2022.06.13
11:36
Forrás
MTI
Rekordalacsony részvétel mellett Emmanuel Macron államfő és centrista szövetségesei Ensemble! (Együtt!) elnevezésű koalíciója a szavazatok 25,75 százalékával az élen végzett a francia nemzetgyűlési választások első fordulójában.

Alig 21 442 vokssal előzte meg a Jean-Luc Mélenchon által vezetett baloldali összefogást, amely 25,66 százalékos támogatottságot szerzett - derül ki a francia belügyminisztérium által hétfőn közzétett hivatalos végeredményből.

A mintegy 48 millió francia állampolgár közül 23,3 millióan járultak az urnákhoz, ami 47 százalékos részvétel.

Az csak a második fordulóban fog eldőlni, hogy az elnöki koalíció meg tudja-e tartani az abszolút többségét a parlament alsóházában, és Emmanuel Macron szabadon végre tudja-e hajtani a programját, vagy relatív többség mellett alkalmi szövetségesekre lesz szüksége a jobboldalról a kormányzáshoz.

Franciaország
választás
Emmanuel Macron

Most

13:08, Frissítve: 14:22

Újabb hadgyakorlatokat jelentett be Kína

Több kínai katonai hajó, repülőgép és drón folytatta ma reggel Tajvan közelében a közös hadgyakorlatokat, amelyek során támadásokat szimuláltak Tajvan és a tajvani haditengerészet hajói ellen.

Népszerű

Barikádok az utakon Koszovóban

Több helyen is elzárták az utakat a Koszovóban élő szerbek. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.