Ugrás a tartalomra

Macron: Reformok kellenek az EU-ban, csak azután jöhet a bővítés

2019.07.15
18:53
2019.11.16
10:39
Forrás
Szerbiai RTV
A francia elnök szerint külső erők hátráltatják a Szerbia és Koszovó közötti párbeszédet.

Közös sajtótájékoztatót tartott Belgrádban Emmanuel Macron francia és Aleksandar Vučić szerb elnök. Előtte zárt ajtók mögött tárgyaltak, a tervezett időnél háromszor hosszabban. Az elsőként felszólaló Vučić elmondta, francia kollégáját tájékoztatta a koszovói helyzetről és gazdasági kérdések is szóba kerültek. Kiemelt szerepet kapott például a belgrádi metró megépítése, amit francia partnercégekkel végeznek. Macron franciául nyilatkozott. Megismételte az Európai Unió bővítésével kapcsolatos korábbi álláspontját, miszerint először belső reformokra van szükség, és csak ezt követően jöhet a bővítés. Koszovó kapcsán úgy fogalmazott, mindent megtesz annak érdekében, hogy folytatódjon a párbeszéd, de szerinte külső erők akadályozzák a kompromisszum megszületését. Hozzátette: a következő hónapokban fokozni kell az erőfeszítéseket, mert Európa nem engedhet meg magának egy ilyen konfliktust.

Mistral típusú légvédelmi rakétarendszerről, a belgrádi metró építéséről, valamint több gazdasági és tudományos együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot írtak alá hétfő délután a francia és a szerb kormány képviselői a Szerbia Palotában. Az ünnepélyes aláírásra Emmanuel Macron francia és Aleksandar Vučić szerb államfő négyszemközti tárgyalása után került sor. A két ország delegációja ezután plenáris ülés keretein belül tárgyalta meg a szerződések részleteit.

Emmanuel Macron és Aleksandar Vučić kora este folytatott négyszemközti tárgyalásokat. A két államfő a tervezett időnél háromszor hosszabban tárgyalt, Szerbia uniós útjáról, a két ország bilaterális viszonyáról, valamint a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatásáról.

Szerbia európai útja kapcsán Macron megismételte korábbi álláspontját miszerint az Európai Uniónak először belső reformokra van szüksége, és csak ezt követően jöhet a bővítés.

Emmanuel Macron, államfő, Franciaország: „A jövőnket a viszonyrendszerünkön keresztül építjük. Meg szeretném köszönni a különleges fogadtatást Vučić úrnak. Ez a fogadtatás tükrözi a szerbek nagylelkű vendégszeretetét. Ezúttal szeretném megköszönni azt is, hogy segítették jelentős templomunk, a Notre Dame felújítását.”

A tárgyaláson szó esett a két ország gazdasági kapcsolatáról is, valamint kiemelt szerepet kapott a belgrádi metró megépítése, amit francia partnercégekkel végeznek.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia (SZHP): „Tárgyaltunk a gazdasági együttműködésünkről, ami egyre jobb. Ma is aláírtunk két szerződést egyes francia cégekkel való együttműködésről és foglalkoztatásról, magasan képzett fiatal emberek foglalkoztatásáról Belgrádban és Újvidéken. A fontos megállapodások, amelyekkel majd igyekszünk felgyorsítani a munkálatokat és minden egyéb folyamatot, az a metró kiépítése Belgrádban, itt egy nagy infrastrukturális projektről van szó.”

A francia államfő Koszovó kapcsán úgy fogalmazott, mindent megtesz annak érdekében, hogy folytatódjon a párbeszéd, de szerinte külső erők akadályozzák a kompromisszum megszületését. Hozzátette: a következő hónapokban fokozni kell az erőfeszítéseket, mert Európa nem engedhet meg magának egy ilyen konfliktust.

A két államfő ezt követően először az I. világháború belgrádi védőinek emlékművét, majd Milunka Savić, ugyancsak első világháborús hős síremlékét koszorúzta meg.

Emmanuel Macron
Belgrád
Aleksandar Vučić

Most

Népszerű

Álommunka, álombér?

Egyetlen napot sem kell várniuk, hogy munkát kapjanak, a fizetésük pedig több mint 200 ezer dinár is lehet. A felmérések szerint jelenleg a gépészmérnökök a legkeresettebbek a szerbiai munkaerőpiacon.