Ugrás a tartalomra

Macron: Reformok kellenek az EU-ban, csak azután jöhet a bővítés

2019.07.15
18:53
2019.11.16
10:39
Forrás
Szerbiai RTV
A francia elnök szerint külső erők hátráltatják a Szerbia és Koszovó közötti párbeszédet.

Közös sajtótájékoztatót tartott Belgrádban Emmanuel Macron francia és Aleksandar Vučić szerb elnök. Előtte zárt ajtók mögött tárgyaltak, a tervezett időnél háromszor hosszabban. Az elsőként felszólaló Vučić elmondta, francia kollégáját tájékoztatta a koszovói helyzetről és gazdasági kérdések is szóba kerültek. Kiemelt szerepet kapott például a belgrádi metró megépítése, amit francia partnercégekkel végeznek. Macron franciául nyilatkozott. Megismételte az Európai Unió bővítésével kapcsolatos korábbi álláspontját, miszerint először belső reformokra van szükség, és csak ezt követően jöhet a bővítés. Koszovó kapcsán úgy fogalmazott, mindent megtesz annak érdekében, hogy folytatódjon a párbeszéd, de szerinte külső erők akadályozzák a kompromisszum megszületését. Hozzátette: a következő hónapokban fokozni kell az erőfeszítéseket, mert Európa nem engedhet meg magának egy ilyen konfliktust.

Mistral típusú légvédelmi rakétarendszerről, a belgrádi metró építéséről, valamint több gazdasági és tudományos együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot írtak alá hétfő délután a francia és a szerb kormány képviselői a Szerbia Palotában. Az ünnepélyes aláírásra Emmanuel Macron francia és Aleksandar Vučić szerb államfő négyszemközti tárgyalása után került sor. A két ország delegációja ezután plenáris ülés keretein belül tárgyalta meg a szerződések részleteit.

Emmanuel Macron és Aleksandar Vučić kora este folytatott négyszemközti tárgyalásokat. A két államfő a tervezett időnél háromszor hosszabban tárgyalt, Szerbia uniós útjáról, a két ország bilaterális viszonyáról, valamint a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatásáról.

Szerbia európai útja kapcsán Macron megismételte korábbi álláspontját miszerint az Európai Uniónak először belső reformokra van szüksége, és csak ezt követően jöhet a bővítés.

Emmanuel Macron, államfő, Franciaország: „A jövőnket a viszonyrendszerünkön keresztül építjük. Meg szeretném köszönni a különleges fogadtatást Vučić úrnak. Ez a fogadtatás tükrözi a szerbek nagylelkű vendégszeretetét. Ezúttal szeretném megköszönni azt is, hogy segítették jelentős templomunk, a Notre Dame felújítását.”

A tárgyaláson szó esett a két ország gazdasági kapcsolatáról is, valamint kiemelt szerepet kapott a belgrádi metró megépítése, amit francia partnercégekkel végeznek.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia (SZHP): „Tárgyaltunk a gazdasági együttműködésünkről, ami egyre jobb. Ma is aláírtunk két szerződést egyes francia cégekkel való együttműködésről és foglalkoztatásról, magasan képzett fiatal emberek foglalkoztatásáról Belgrádban és Újvidéken. A fontos megállapodások, amelyekkel majd igyekszünk felgyorsítani a munkálatokat és minden egyéb folyamatot, az a metró kiépítése Belgrádban, itt egy nagy infrastrukturális projektről van szó.”

A francia államfő Koszovó kapcsán úgy fogalmazott, mindent megtesz annak érdekében, hogy folytatódjon a párbeszéd, de szerinte külső erők akadályozzák a kompromisszum megszületését. Hozzátette: a következő hónapokban fokozni kell az erőfeszítéseket, mert Európa nem engedhet meg magának egy ilyen konfliktust.

A két államfő ezt követően először az I. világháború belgrádi védőinek emlékművét, majd Milunka Savić, ugyancsak első világháborús hős síremlékét koszorúzta meg.

Emmanuel Macron
Belgrád
Aleksandar Vučić

Most

09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.