Ugrás a tartalomra
FOTO TANJUG/ DRGAN KUJUNDZIC/ nr

Macron szerb nyelven szólt a belgrádi tömeghez

2019-07-15
22:02
2019-11-16
10:32
Forrás
Szerbiai RTV
A francia államfő beszéde lelkes és baráti volt.

A kalemegdani emlékműnél is tiszteletét tette Emmanuel Macron és Aleksandar Vučić.

A koszorúzás és főhajtás után a francia államfő szerb nyelven köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében kiemelte, a hosszú közös múlt fényes jövőhöz vezethet, addig viszont rengeteg munkát kell elvégezni. Vučić megköszönte Emmanuel Macronnak a többéves barátságot, ami Franciaországot és Szerbiát összeköti, valamint a türelmet, amivel meghallgatta Szerbia problémáit.

Szerb nyelvű köszöntőjében nem csak szerb kollégáját, de a város polgármesterét és a belgrádi lakosokat is köszöntötte Emmanuel Macron. Sőt, felszólalásának lezárásában is egy szerb költőtől idézett.

Emmanuel Macron, államfő, Franciaország: „Tessék, Franciaország is itt van. Szerbia ugyanúgy a szívünkben él ma és mindörökké. Ma és mindörökké! Éljen Szerbia, éljen Franciaország! Éljen a két ország közötti barátság!”

A hosszú közös múlt, a régi barátság az, amiből ma már gazdaságilag stabil jövőt tudunk építeni közösen - emelte ki Aleksandar Vučić, Szerbia köztársasági elnöke.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia (SZHP): „Amikor senki sem segített nekünk, Macron elnök úrnak volt türelme végighallgatni, és eltelt fél óra, egy óra, másfél óra, és nem állított meg, hogy elég volt, más kötelezettségeink vannak még. Meghallgatta Szerbiát, a mi problémáinkat, én pedig csak arra kértem, hogy értsen meg bennünket. Valami olyat tett, vagyis inkább olyan tiszteletet mutatott, amilyet mások nem.”

Az eseményt a szerb közmédia gyerekkórusának éneke zárta.

Emmanuel Macron
Kalemegdan
Aleksandar Vučić

Most

Népszerű

kokain por

Kokainfogás Röszkén

Százmillió forint értékű kokainfogás volt a röszkei határátkelőn – tájékoztat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Pöcegödörbe dobta kisbabáját

Megölte újszülött gyermekét egy 25 éves nő az Apatin melletti Szondon. Sajtóinformációk szerint az anya a csecsemőt az udvarban található szennyvízgödörbe dobta.