Ugrás a tartalomra

Magas rangú magyar politikusokat és más magyar állampolgárokat tiltott ki területéről Ukrajna

2020.10.27
13:50
2020.10.27
14:26
Forrás
MTI, Index.hu
A magyar külügyet hivatalosan még nem értesítették a lépésről a magyar külügyminiszter szerint, aki súlyos következményeket ígér.

Ukrajna megtiltotta két magas rangú magyar tisztségviselő beutazását a helyhatósági választás alatt Kárpátalján folytatott „agitáció" miatt – idézte az MTI Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert. Neveket nem mondott, de annyit igen, hogy az egyik tisztségviselő a magyar Miniszterelnökség államtitkára. A másik kitiltott személyről semmit nem árult el. Jelezte, hogy más olyan magyar állampolgárok beutazási tilalmát is kezdeményezték, akik aktívan „beavatkoztak” Ukrajna belügyeibe a választás idején. Kuleba elmondta, tájékoztatták az EBESZ megfigyelő misszióját is. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter újságíróknak azt mondta, semmilyen értesítést sem kaptak, ez azonban egy rendkívül kulturálatlan lépés, amelynek nyomán messzire kerül Ukrajnától az európai integráció útja.

Semmilyen hivatalos értesítést sem a magyar Miniszterelnökség, sem a külügyi tárca, sem ő nem kapott arról, hogy nem kívánatos személy lenne Ukrajnában - mondta el újságírói kérdésre Potápi Árpád János ma Budapesten, a nemzetpolitikai államtitkárság és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet tanácskozásán. Néhány éve hasonló történt Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel, akit szintén nem értesítettek, és egy határátkelésnél derült ki, hogy kitiltották Ukrajnából - elevenítette fel a magyar nemzetpolitikai államtitkár. Potápi Árpád János feltételezi, hogy az egyik kitiltott személy ő, "a másikat még keresik". Megjegyezte: ha egy 40 milliós ország tőle fél, az az erejét is megmutatja. Kijelentette: Magyarországnak az alaptörvényből fakadó kötelessége, hogy a határon túli magyarságot segítse. Példaként említette intézmények felújítását, a kárpátaljai szociális programcsomagot, a Vérke folyó rehabilitációját. Ezekből a támogatásokból nem csupán a magyar emberek, hanem nemzetiségtől függetlenül a régió minden lakója részesül. Mindezek fényében érthetetlen az ukrán fél lépése - jelentette ki.

Ukrajna
tilt
kitilt
magyar
ukrán
Szijjártó Péter
Dmitro Kuleba
agitáció
Miniszterelnökség
államtitkár
EBESZ
Kárpátalja

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.