Ugrás a tartalomra

Magyar házat és tiszteletbeli konzulátust avatott Szijjártó Péter Fiuméban

2021.01.08
16:30
2021.01.08
16:36
Forrás
Közlemény
Magyar házat és tiszteletbeli konzulátust avatott a horvátországi Fiuméban, vagyis Rijekában Szijjártó Péter

A magyar külgazdasági és külügyminiszter jelezte: a térségben élő mintegy félezer magyar, az odalátogató nagy számú magyar turista, valamint a magyar gazdaság számára kiemelten fontos kikötő volt az indoka a képviselet újranyitásának.

Horvátország a második legjelentősebb befektetési helye a magyar cégeknek, és a két ország kereskedelmi kapcsolatai - a világjárvány dacára - tavaly októberig meghaladták a kétmilliárd eurót - ismertette Szijjártó Péter.

Fiume és térsége a Horvátországba utazó magyar turisták egyik legnépszerűbb célpontja, 2019-ben minden harmadik Horvátországba látogató magyar turista, vagyis 200 ezer vendég 900 ezer éjszakát töltött ebben a megyében.

Szijjártó a Magyar Házról elmondta, a térség magyar közössége most új székházat kapott, amely hozzájárulhat az identitásuk és kultúrájuk megőrzéséhez. Arról is beszélt, hogy a magyar kormány és a Rijekai Egyetem között megkötött megállapodás értelmében szeptembertől Fiuméban „széles körben tanítják a magyar nyelvet és a magyar kultúra ismeretét”.

Fiume
Magyar Ház
tiszteletbeli konzulátus
Horvátország
Szijjártó Péter

Most

09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.