Ugrás a tartalomra

Magyar Levente: a magyarokat nem ócsárolhatja senki

2022.06.03
16:28
Forrás
MTI
Megengedhetetlen, hogy a magyarokat, demokratikusan megválasztott kormányukat vagy annak vezetőjét ócsárolják – jelentette ki Magyar Levente külügyminiszter-helyettes a magyar közmédiának adott nyilatkozatában.

Magyar Levente arra reagált, hogy Karl Pachner, az Osztrák Közszolgálati Televízió egyik vezetője a Facebookon közzétett bejegyzésében, amit - időközben eltüntetett, úgy fogalmazott, hogy "tisztességes dolog" lenne Orbán Viktor szívinfarktusa. Magyar Levente az eset miatt az ausztriai követség ügyvivőjének a magyar kormány mély megütközését fejezte ki amiatt, „hogy a tegnapi napon az osztrák állami médiaszolgáltató egyik vezető beosztású munkatársa még a jelenlegi felfokozott európai politikai diszkurzusban is egyedülállóan durvának és botrányosnak mondható szavakkal illette Magyarország demokratikusan megválasztott miniszterelnökét, aki mögött ráadásul a magyarok elsöprő többségének is a támogatása áll, ezáltal minden magyar sértve érezhette magát". Hozzátette, ezt számon kellett kérni az osztrák kormány képviselőjétől, aki egyébként elhatárolódott ezektől a szavaktól és kifejezte az együttműködés iránti szándékát.

Ugyanakkor az osztrák külügyminisztérium kétségtelenül ízléstelen és teljesen elfogadhatatlannak értékelte a Facebook-bejegyzést, melyet az Osztrák Rádió és Televízió online tartalmakért felelős igazgatója tett közzé. A szerda esti posztban, mely azóta törlésre került, Karl Pachner azt írta: „Orbán Viktor akár szívinfarktust is kaphatna és le is mondhatna”. Az ORF munkatársa azt is írta, Európa „boldogabb és békésebb” lehetne, és hogy a világ is jobb hely lenne Orbán Viktor, Recep Tayyip Erdogan török elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök nélkül. Pachner azon háborodott fel, hogy a magyar kormány nem változtatta meg a már hosszú hetek óta ismert álláspontját Kirill pátriárka, orosz ortodox egyházfő szankcionálásával kapcsolatban. Magyarország addig nem hagyta jóvá a hatodik szankcióscsomag véglegesítését, amíg a pátriárka le nem került a büntetőintézkedések által sújtott személyek listájáról. Az ORF vezetőségének tagja csütörtök délután már bocsánatot is kért a durva megfogalmazás miatt. Természetesen nem kívánom Orbán halálát, annak ellenére sem, hogy néhány Facebook-felhasználó ezt olvasta ki az én szarkasztikus szövegemből − írta bejegyzésében. Az ügy a bocsánatkéréssel nem ér véget: a magyar külügyminisztérium péntek reggelre berendelte a budapesti osztrák nagykövetet. Az osztrák külügyminisztérium ORF-et elítélő nyilatkozatában hozzáteszi, hogy Pachner egy privát Facebook-fiókban posztolt, „amelynek nincs kapcsolata a hivatalos Ausztriával”.

Magyar Levente
Magyarország
Ausztria

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.