Ugrás a tartalomra
logo
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Magyar Mozgalom: A közösségünk létszámával és állapotával való szembenézés elengedhetetlen

2018-12-31
15:10
2019-01-01
09:43
Forrás
Pannon RTV
A Magyar Mozgalom a tudományosság sárba tiprásának nevezi a délvidéki elvándorlással foglalkozó kutatási javaslat Magyar Nemzeti Tanács általi elutasítását az MNT pénteki, december 28-i ülésén.

Boldog új évet kívánt szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében a Magyar Mozgalom, amelyben a tudományosság sárba tiprásának nevezi a délvidéki elvándorlással foglalkozó kutatási javaslat Magyar Nemzeti Tanács általi elutasítását az MNT pénteki, december 28-i ülésén.

Az ülésen Novák Anikó, a Magyar Mozgalom listájának MNT-tagja és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is felszólalt a javaslattal kapcsolatban. Az MM közleménye szerint a közösségünk létszámával és állapotával való szembenézés elengedhetetlen ahhoz, hogy érvényes következtetéseket lehessen levonni az elvándorlással kapcsolatban.

A Magyar Mozgalom képviselői által előterjesztett napirendi pont egy javaslatot tartalmazott, amely a délvidéki magyar elvándorlást vizsgálná. A javaslat tárgya egy 1200 fős mintán való reprezentatív társadalomtudományi kutatás elvégzése, amelynek a célja az elmúlt években drasztikusan megnövekedett elvándorlás nagyságának megállapítása, illetve annak okainak feltárása.

Novák Anikó, tag, MNT, (Magyar Mozgalom): „Azért gondoltuk, hogy fontos lenne egy valós, a jelenben elvégzett kutatásnak a kivitelezése - mert vannak ugyan migrációval kapcsolatos kutatások, amelyek résztémákat érintenek, de a pillanatnyi helyzetet nem látjuk, és ameddig nincs konkrét helyzetfelmérésünk, addig nem tudunk megoldásokat sem kitalálni és a stratégiáknak is ezen a kutatáson kell alapulnia.”

A Magyar Mozgalom közleménye szerint az elvándorlás pontos okát csak kutatások alapján lehet meghatározni. A Magyar Mozgalom által benyújtott javaslat napirendre kerülését elutasították. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke hangsúlyozta, egy kutatás csak akkor lehet igazán hasznos a vajdasági magyarság számára, ha az az alkalmazó tudomány szemszögéből közelítve válaszol azokra a kérdésekre, amelyek előremozdítják a magyar közösség helyzetét.

Hajnal Jenő, elnök, MNT, (Magyar Összefogás): „Több olyan kutatás is született az elmúlt időszakban, amelyek az elvándorlás kérdését vizsgálták, így az előterjesztésben szereplő kutatási terv még csak nem is hiánypótló. A témakörben végzett kutatások, amelyek motivációs tényezőket is vizsgálnak, rávilágítanak arra, hogy milyen eszközökkel tudjuk a vajdasági magyar közösség szülőföldön való maradását és boldogulását valóban segíteni és ezek közül egyik sem a pontos számmeghatározásra, hanem az aktív cselekvésre koncentrált.”

Hajnal Jenő hozzátette: ahogy az elmúlt négy évben, úgy az elkövetkezendő négy évben is cselekvő munkát kívánnak végezni, nem kutatásnak álcázott eszközökkel szavazóbázist építeni, hanem tettekkel a vajdasági magyar közösséget erősítő programokat megvalósítani.

Magyar Mozgalom

Most

21:11, Frissítve: 21:22

Óriási a káosz Katalóniában

Több százezer ember vonult az utcákra. „A szabadságjogokért” címmel meghirdetett akció mostanra kemény utcai összecsapásokká fajult.

Népszerű

Fegyveres bankrablás Szabadkán

Fegyveres bankrablás történt ma reggel Szabadkán. Senki sem sérült meg. Az álarcos elkövető a Dimitrije Tucović, közismertebb nevén a Borovo utcájában lévő Postatakarékot rabolta ki.