Ugrás a tartalomra

Magyar Mozgalom: A közösségünk létszámával és állapotával való szembenézés elengedhetetlen

2018.12.31
15:10
2024.03.19
08:44
Forrás
Pannon RTV
A Magyar Mozgalom a tudományosság sárba tiprásának nevezi a délvidéki elvándorlással foglalkozó kutatási javaslat Magyar Nemzeti Tanács általi elutasítását az MNT pénteki, december 28-i ülésén.

Boldog új évet kívánt szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében a Magyar Mozgalom, amelyben a tudományosság sárba tiprásának nevezi a délvidéki elvándorlással foglalkozó kutatási javaslat Magyar Nemzeti Tanács általi elutasítását az MNT pénteki, december 28-i ülésén.

Az ülésen Novák Anikó, a Magyar Mozgalom listájának MNT-tagja és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is felszólalt a javaslattal kapcsolatban. Az MM közleménye szerint a közösségünk létszámával és állapotával való szembenézés elengedhetetlen ahhoz, hogy érvényes következtetéseket lehessen levonni az elvándorlással kapcsolatban.

A Magyar Mozgalom képviselői által előterjesztett napirendi pont egy javaslatot tartalmazott, amely a délvidéki magyar elvándorlást vizsgálná. A javaslat tárgya egy 1200 fős mintán való reprezentatív társadalomtudományi kutatás elvégzése, amelynek a célja az elmúlt években drasztikusan megnövekedett elvándorlás nagyságának megállapítása, illetve annak okainak feltárása.

Novák Anikó, tag, MNT, (Magyar Mozgalom): „Azért gondoltuk, hogy fontos lenne egy valós, a jelenben elvégzett kutatásnak a kivitelezése - mert vannak ugyan migrációval kapcsolatos kutatások, amelyek résztémákat érintenek, de a pillanatnyi helyzetet nem látjuk, és ameddig nincs konkrét helyzetfelmérésünk, addig nem tudunk megoldásokat sem kitalálni és a stratégiáknak is ezen a kutatáson kell alapulnia.”

A Magyar Mozgalom közleménye szerint az elvándorlás pontos okát csak kutatások alapján lehet meghatározni. A Magyar Mozgalom által benyújtott javaslat napirendre kerülését elutasították. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke hangsúlyozta, egy kutatás csak akkor lehet igazán hasznos a vajdasági magyarság számára, ha az az alkalmazó tudomány szemszögéből közelítve válaszol azokra a kérdésekre, amelyek előremozdítják a magyar közösség helyzetét.

Hajnal Jenő, elnök, MNT, (Magyar Összefogás): „Több olyan kutatás is született az elmúlt időszakban, amelyek az elvándorlás kérdését vizsgálták, így az előterjesztésben szereplő kutatási terv még csak nem is hiánypótló. A témakörben végzett kutatások, amelyek motivációs tényezőket is vizsgálnak, rávilágítanak arra, hogy milyen eszközökkel tudjuk a vajdasági magyar közösség szülőföldön való maradását és boldogulását valóban segíteni és ezek közül egyik sem a pontos számmeghatározásra, hanem az aktív cselekvésre koncentrált.”

Hajnal Jenő hozzátette: ahogy az elmúlt négy évben, úgy az elkövetkezendő négy évben is cselekvő munkát kívánnak végezni, nem kutatásnak álcázott eszközökkel szavazóbázist építeni, hanem tettekkel a vajdasági magyar közösséget erősítő programokat megvalósítani.

Magyar Mozgalom

Most

15:33, Frissítve: 16:48

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.
15:17, Frissítve: 16:07

Stevan Bakić húsvéti köszöntője

Szabadka Város Önkormányzata és a saját nevemben kellemes húsvéti ünnepeket kívánok, e legnagyobb keresztény ünnepet a Gergely-naptár szerint ünneplő minden polgártársamnak - írja köszöntőjében Szabadka polgármestere.

Népszerű