Ugrás a tartalomra

A Magyar Nemzeti Tanács maradhat a Zentai Levéltár társalapítója

2020.01.22
17:12
2020.01.22
17:19
Forrás
Pannon RTV
Pásztor Bálint: A kisebbségi autonómia és intézményépítés szempontjából jelentős vívmányt sikerült megőrizni azzal, hogy az MNT maradhat a levéltárak társalapítója.

A szerbiai köztársasági parlament a levéltári törvényről folytat vitát egészen péntekig. Ennek kapcsán a szerb kormány elfogadta a Vajdasági Magyar Szövetség módosító javaslatát, amely a Zentai Levéltárra vonatkozik. Ennek értelmében az MNT maradhat a Zentai Levéltár társalapítója - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Pásztor Bálint. A VMSZ köztársasági frakcióvezetője hozzátette, ennek alapján a jövőben más levéltárak esetében is társalapítóvá válhat az MNT.

Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető, VMSZ: „Ezt a módosítási indítványt a kormány elfogadta, és a parlament művelődésügyi bizottsága is támogatta. Ennek az a következménye, hogy a törvényjavaslat részévé vált a mi javaslatunk, tehát erről már külön szavazás pénteken nem is várható, nincs rá szükség. Én azt gondolom, hogy a kisebbségi autonómia és intézményépítés szempontjából egy jelentős vívmányt sikerült megőrizni.”

Magyar Nemzeti Tanács
Zentai Levéltár
levéltár
társalapító

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:29, Frissítve: 20:24

Rekordturizmus

Az a 2 millió 100 ezer turista, aki az elmúlt évben Szerbiába látogatott egy érdekes és elsősorban biztonságos országba érkezett - mondta Belgrádban Aleksandar Vučić.
19:01, Frissítve: 20:04

Dragan Đilas Szabadkán ünnepelt

Elégedett a Szerbia az erőszak ellen tömörülés december 17-i választási eredményeivel Dragan Đilas. A Szabadság és Igazságosság Pártja elnöke a szabadkai városi szervezet harmadik születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vett részt.
18:11, Frissítve: 20:07

Aranytollakkal ékeskedhetnek

Aranytoll kitüntetéssel díjaztak újságírókat a Vajdasági Televízió új épületében. A 2021-es és '22-es év legjobbjai vehették át a plaketteket.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.