Ugrás a tartalomra

Magyar nyelvű óvodai csoport indulna Versecen

2020.06.13
07:42
2020.06.13
15:14
Forrás
Pannon RTV
A dél-bánáti településen már évtizedek óta nincs magyar tannyelvű oktatás. Mostanában azonban megnőtt az érdeklődés a magyar nyelv iránt.

A dél-bánáti Versecen élők öt százaléka magyar, mintegy kétezren vannak. Nemzeti önazonosságuk megőrzését nagyban nehezíti, hogy a városban már évtizedek óta nincs magyar tannyelvű oktatás. Mostanában azonban megnőtt az érdeklődés a magyar nyelv iránt.

Krizbai Hajnalka, nyugalmazott tanítónő, Versec: „Negyven gyerek jár anyanyelvápolásra, a Hétvégi Óvodába nekünk 19 gyerek jelenik meg minden héten. Nagyon fontos a jövőbe nézni, mert egy új tagozatot szeretnénk nyitni, óvodát. Az nagyon fontos, hogy kis kortól kezdve tanuljuk az anyanyelvet.”

Az anyanyelven való oktatás és számos egyéb konkrét probléma megoldása érdekében fontos a szórványmagyarság érdekképviselete - hangzott el Versecen.

Pintér Anna-Mária, tartományi képviselőjelölt, Ürményháza: „A VMSZ-nek az alapállása, hogy mindenhol, ahol magyar él, legyen képviselőjük. Ezzel tükröződik az, hogy – függetlenül attól, hogy szórványban vagyunk vagy tömbben – a VMSZ-nek mindenhol fontos a magyarság megléte. Ezért kaptuk mi is azt a megtiszteltetést, hogy ketten képviseltethetjük magunkat a tartományi listán, az első tíz között.”

Nyolc év után remélhetőleg újra lesz képviselője a magyarságnak a verseci Városi Képviselő-testületben - hangzott el a Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesületben megtartott közösségi találkozón.

A június 21-i választások egyik tétje, hogy Versecen lesz-e képviselője a VMSZ-nek. Erre nagy szüksége van a szórványközösségnek, mert lesz kihez fordulni a mindennapi problémák ügyében.

Kovács Elvira, alelnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Van néhány olyan önkormányzat, amelyben számbelileg már olyan kevesen vagyunk, de még élnek magyarok, és ott is persze érdekelve vagyunk, ahol a Szerb Haladó Párttal tárgyaltunk, és ennek eredményeképpen a SZHP listáján befutó helyen van a VMSZ képviselője. Ilyen például Versec is. Versecen sajnos az elmúlt két mandátumban, nyolc éve nem volt képviseletünk.”

A verseci magyarság önkormányzati jelöltje Lantos Lajos nyugdíjas, ismert közéleti munkás, a helybeli Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület jelenlegi elnöke.

Versec
Dél-Bánát
VMSZ
Választások 2020
Kovács Elvira

Most

Népszerű