Ugrás a tartalomra

A migráció elleni közös fellépésről tárgyaltak a magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozón

2022.10.03
16:40
2022.10.03
19:34
Forrás
Pannon RTV
Lezajlott a magyar-szerb-osztrák migrációs csúcstalálkozó Budapesten. Ennek kapcsán tartott közös sajtótájékoztatót Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Aleksandar Vučić szerb elnök és Karl Nehammer osztrák kancellár.

A déli határok védelme, az illegális bevándorlók kitoloncolása és a menekültkörzetek létrehozása az EU területén kívül - ez lehet hatásos a migráció visszaszorítására - hangzott el Budapesten a magyar-szerb-osztrák háromoldalú találkozón. Hangsúlyozták, az együttműködés egy új dimenziójára van szükség a migránsválság kezelése kapcsán, ezért Szerbia az év végéig összehangolja vízumpolitikáját az Európai Unióéval.

Magyar-szerb-osztrák csúcstalálkozót tartottak ma Budapesten. Aleksandar Vučić szerb államfő, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Karl Nehammer osztrák kancellár találkozójának fő témája az illegális migráció, az ehhez kapcsolódó szervezett bűnözés visszaszorítása és a határokra nehezedő nyomás csökkentése volt.

Arra tettünk most kísérletet, hogy intézkedéseket dolgozzunk ki - mondta Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök hozzátette, Magyarország van a legspeciálisabb helyzetben, ugyanis két irányból éri migrációs nyomás. Ukrajna felől több, mint 1 millió menedékkérő érkezett már az országba, míg a déli határnál 180 ezer illegális határátlépési kísérletet semlegesítettek. „Az Európába vezető migrációs útvonalak közül a legsúlyosabban érintett a Nyugat-balkáni útvonal, itt jönnek a legtöbben, ráadásul azt észleltük, ez különösek a szerbeknek és magyaroknak okoz nehézséget. Az illegális migráció és az embercsempészek aktivitása szintet lépett, éles fegyvereket használnak az egymás közötti konfliktusokban és a határellenőreink ellen is.”

Aleksandar Vučić szerb államfő arról beszélt, hogy Szerbiában egyre nagyobb problémát jelent az illegális migránsok növekvő létszáma, valamint Oroszországból és Ukrajnából már mintegy 17 ezren érkeztek menekültként az országba. Ezért Szerbia az év végéig hozzáigazítja vízumpolitikáját az Európai Unióéhoz - jelentette be a szerb államfő. „A belgrádiak nem is igazán tudják, hogy a szerb rendőrség és a lakosok milyen gondokkal szembesülnek Magyarkanizsán, Szabadkán és Észak-Szerbiában, csakúgy, mint Dél-Szerbiában, Preševótól Vranjéig, és most eldöntöttük, hogy közös munkával megpróbálunk segíteni Ausztriának, Magyarországnak és Szerbiának is, ezért a képviselőink pár napon belül találkoznak Belgrádban. Úgy kellene, hogy kinézzen, hogy elkészítenek egy együttműködési tervezetet, majd pár napra rá újra találkozunk, hogy hitelesítsük a tervezetet, majd, hogy abból kivitelezési tervet készítsünk, ezáltal megvédve Európa más részeit is.”

Bár Ausztria nem rendelkezik Uniós külső határral, az országot ugyanúgy érinti a migrációs nyomás - mondta Karl Nehammer osztrák kancellár. Csaknem 70 ezer menedékkérelmet fogadtak be Indiából, Pakisztánból, Bangladesből és Afganisztánból érkezett emberektől, emellett az ország védelmet nyújt 80 ezer Ukrajnából érkezett menekültnek - közölte a kancellár. A konferencia eredményeként a három állam az egymás közötti rendőri együttműködést tovább bővíti. „Ezeket a konferenciákat és a technikai együttműködést arra használjuk fel, hogy Szerbiát támogassuk, segítsük abban, hogy közvetlenül visszajuttassa az illegális migránsokat és nem csupán a szaktudást, hanem a technikai segítséget is biztosítjuk, hogy lehetővé tegyük, hogy a visszajuttatás már Szerbiából megtörténhessen, és ugyanúgy ügyelünk arra, hogy az Észak-Macedóniával határos szerb határon is csökkenjen a nyomás, közös kezdeményezéseket indítunk, hogy az észak-macedóniai hatóságokat segítsük ebben.”

A magyar köztársasági elnök is fogadta ma Aleksandar Vučić szerb államfőt, Karl Nehammer osztrák kancellárt és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. Novák Katalin közösségi oldalán azt írta, állampolgáraink biztonsága érdekében Magyarország, Ausztria és Szerbia tovább bővíti rendészeti szerveinek együttműködését az illegális migráció megakadályozásáért. A magyar államfő hozzátette, cél, hogy egymást is védve őrizzük tovább Európa kapuit, ennek részleteiről is beszéltünk Aleksandar Vučićtyal, Karl Nehammerrel és Orbán Viktorral. A mostani helyzetben még fontosabb a biztonság - szögezte le Novák Katalin.

Legközelebb Belgrádban találkoznak a 3 ország képviselői, ahol a konkrét lépéseket fogják jogi formába önteni, illetve ott tisztázódnak majd a tervezet pénzügyi és élőerő feltételei.

csúcstalálkozó
Budapest
Magyarország
Szerbia
Ausztria
Aleksandar Vučić
Karl Nehammer

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.