Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

A magyarok részvételi aránya volt a legnagyobb

2018-11-05
09:24
2018-11-06
10:14
Forrás
Szerbiai RTV
A vasárnapi nemzeti tanácsi választáson legtömegesebben a magyarok és a bunyevácok vettek részt, és az első előzetes eredmények szerint nem változik ezen kisebbségek nemzeti tanácsainak vezetése.

A magyar mellett további 21 nemzeti közösség tagjai vehettek részt vasárnap a nemzeti tanácsi választáson. Az albán, askáli, bosnyák, bolgár, bunyevác, vlach, görög, egyiptomi, német, lengyel, roma, román, ruszin, szlovák, szlovén, ukrán, és cseh nemzeti közösség tagjai a magyarhoz hasonlóan közvetlen úton választottak, 4 nemzeti közösség - a horvát, a montenegrói, az orosz és a macedón - elektori rendszerrel választott.

A szavazáson legtömegesebben a magyarok és a bunyevácok vettek részt. A bunyevácok körében 20%-os volt a részvételi arány, míg a magyar jogosultak 36%-a voksolt.

Az Albán Nemzeti Tanácsot 15 tag alkothatja, a jogosult szavazópolgárok 6 lista közül választhattak. 40%-os volt a részvétel, legtöbben a Változás alternatívája listára szavaztak.

A bonyák külön választói névjegyzéken 106 ezren vannak. Négy lista közül választhattak a polgárok, a voksolás itt is békésen és szabályosan zajlott.

A nemzeti kisebbségi tanácsok vasárnapi választásán összesen 58 választási lista indult.

A 2009-es nemzeti tanácsi törvény értelmében a nemzeti tanácsi testületek létszámát a kisebbségek lélekszáma határozza meg. Legalább 15, legfeljebb 35 fősek lehetnek. Amelyik nemzeti közösség lélekszáma nem éri el a 10 ezret, az 15 fős tanácsot hozhat létre. 20 ezer főig egy közösség 19 tagú tanácsot választhat, 50 ezerig 23 tagút. 50 és 100 ezer fő közötti létszámú kisebbség 29 tagú tanácsot választhat, míg minden 100 ezertől nagyobb létszámú nemzeti kisebbség 35 tagú tanács megválasztására jogosult.

Nemzeti tanácsi választások 2018
részvételi arány

Most

14:13

Lövöldözés Velika Planán

Puskával és robbanószerkezetekkel teli táskával rontott be egy középkorú férfi a Velika planai közgazdasági középiskola egyik órájára - írja a Szerbiai RTV.

Népszerű

Bomba robbant a szabadkai Borsalino kávézóban

Ma hajnalban robbanás rázta meg a szabadkai sugárút környékét, a Borsalino kávézóban történt a detonáció. Ismeretlen tettesek kis méretű robbanószerkezetet dobtak a vendéglátóipari egységbe.