Ugrás a tartalomra

„Magyarország elkötelezett az EU bővítése mellett”

2021.09.24
16:03
2021.09.24
17:25
Forrás
Pannon RTV
Pásztor István, a Tartományi Parlament elnöke és Kovács Elvira, a Szerbiai Képviselőház alelnöke is részt vett a délkelet-európai és visegrádi országok parlamenti elnökeinek konferenciáján Budapesten.

A konferencia résztvevői közös nyilatkozatot írtak alá, amelyben megerősítik elkötelezettségüket az Európai Unió bővítése, illetve Délkelet-Európa uniós integrációjának felgyorsítása mellett.

Ez a konferenciasorozat már a tizedik, minden második évben kerül megrendezésre, és ez azért fontos, mert egy folyamatosságot jelent - mondta Pásztor István. A VMSZ és a Tartományi Parlament elnöke hozzátette, ez a konferencia az uniós bővítésnek a nyugat-balkáni térségbe történő kiterjesztésének a hangját erősíti és ismétli meg folyamatosan.

Pásztor István, elnök, Tartományi Parlament: „Ma ez a hang erősebb, mint pár évvel ezelőtt, mert itt vannak a visegrádi országok parlamenti elnökei is, illetve itt van a mai rendezvényen a bővítési biztos, illetve most már második alkalommal a konferencia megnyitóján a magyar miniszterelnök. Magyarország ebben a tekintetben nagyon-nagyon elkötelezett, mint ahogy tudjuk, és ezért fontos az, hogy a következetességnek a tükrében ezek a konferenciák újra és újra megerősödjenek, és hogy minden kibocsátott követelés, hang, igény, várakozás, egyfajta közös platformot jelentsen, és minél erősebb legyen.”

Olyanok vettek részt ezen a konferencián, akik támogatják a Nyugat-Balkán európai integrációját - mondta Kovács Elvira. A csatlakozási folyamat lelassult, és éppen ezért együtt kell működni, és segíteni kell egymásnak az uniós úton - tette hozzá a szerbiai köztársasági parlament alelnöke.

Kovács Elvira, alelnök, Szerbiai Köztársasági Parlament: „Ez már a tizedik alkalom, hogy a délkelet-európai házelnökök találkoznak, de másrészről kibővült a tartalom néhány évvel ezelőtt a visegrádi négyekkel, akik valóban az Európai Unión belül, az európai uniós tagállamokon belül a leghangosabb szószólói, támogatói a bővítésnek, így Magyarország is. Egyértelmű, hogy valójában azok találkoztak, akik azt szeretnék, ha a bővítési folyamat folytatódna, sőt, felgyorsulna, és ez is a fő üzenete a zárónyilatkozatnak, amit elfogadtunk a végén.”

A konferencia résztvevői közös nyilatkozatukban emellett hangsúlyozzák minden csatlakozás előtt álló ország parlamentjének jogát arra, hogy részt vegyenek az Európa jövőjéről szóló párbeszédben, és felszólítják a tagországokat, hogy törekedjenek a bővítés felgyorsítására. Egyben az aláírók nagyobb szolidaritásra szólítják fel az uniót Délkelet-Európa iránt a koronavírus-járvány kezelésében, és támogatják a mindenkit érdemei szerint elv érvényesülését a tagjelöltek esetében. A dokumentum aláírói felkérték a magyar Országgyűlés elnökét, hogy a nyilatkozatot küldje meg az Európai Unió nemzeti parlamentjeinek és az uniós intézmények vezetőinek.

Magyarország
EU
EU bővítési biztos
Eu bővítési biztosa
EU csatlakozás
Szerbia
Pásztor István
Kovács Elvira

Most

17:07, Frissítve: 17:18

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.