Ugrás a tartalomra

Magyarország Szerbia egyik kulcspartnere

2022.05.16
12:42
2022.05.16
17:09
Forrás
Közlemény
Az ország uniós útján nyújtott egyértelmű támogatása pedig hatalmas jelentőségű - erről beszélt Nikola Selaković szerb külügyminiszter, miután Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel egyeztetett Brüsszelben.

A felek regionális és geopolitikai témákat érintettek, különös tekintettel az ukrán válság két országra gyakorolt hatására. Selaković köszöntet mondott Magyarország megértő álláspontjáért Szerbia nemzeti érdekei kapcsán. A felek érintették a Belgrád-Pristina párbeszéd alakulását is.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter pedig kijelentette, Szerbiát már tegnap fel kellett volna venni az Európai Unióba. A NATO-ban láthatóan megnőtt a bővítési kedv az utóbbi időben, most ideje lenne, hogy ezt a kedvet az EU is magára vegye - hangsúlyozta a magyar tárcavezető.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország: „Először is el kellene ismerni, hogy Szerbia kulcsország, hogy Szerbia tudja garantálni a stabilitást, a békét és a fejlődést a Nyugat-Balkánnak, ha Szerbiát nem integráljuk, akkor a hatás a Nyugat-Balkánon eléggé korlátolt lesz és sokan vannak, akik félreértik Szerbiát. Sokan úgy gondolják, hogy az EU felé való pozitív attitűd Szerbiában természetes és mindig így volt. De nem. Nagyon sokat dolgozott a jelenlegi szerb vezetés azon, hogy a szerb társadalom híve legyen az integrációnak. Nem szabad elidegeníteni magunktól őket. Azt gondoljuk, hogy Szerbia már most megérett a csatlakozásra, holnap nyugodtan fel lehetne venni. Tegnap kellett volna, de holnap is nyugodtan fel lehet venni.”

Magyarország
Szerbia
Nikola Selaković

Most

13:32

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Elkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács kétnapos egyetemi felkészítő tábora Újvidéken. A képzés február óta zajlott online, mától jelenléti formában folytatódik az újvidéki Európa Kollégiumban, ahová több mint 50 végzős középiskolás érkezett.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.