Ugrás a tartalomra
Szerbia Külügyminisztériuma

Magyarország Szerbia egyik kulcspartnere

2022.05.16
12:42
2022.05.16
17:09
Forrás
Közlemény
Az ország uniós útján nyújtott egyértelmű támogatása pedig hatalmas jelentőségű - erről beszélt Nikola Selaković szerb külügyminiszter, miután Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel egyeztetett Brüsszelben.

A felek regionális és geopolitikai témákat érintettek, különös tekintettel az ukrán válság két országra gyakorolt hatására. Selaković köszöntet mondott Magyarország megértő álláspontjáért Szerbia nemzeti érdekei kapcsán. A felek érintették a Belgrád-Pristina párbeszéd alakulását is.

Szerbia Külügyminisztériuma

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter pedig kijelentette, Szerbiát már tegnap fel kellett volna venni az Európai Unióba. A NATO-ban láthatóan megnőtt a bővítési kedv az utóbbi időben, most ideje lenne, hogy ezt a kedvet az EU is magára vegye - hangsúlyozta a magyar tárcavezető.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország: „Először is el kellene ismerni, hogy Szerbia kulcsország, hogy Szerbia tudja garantálni a stabilitást, a békét és a fejlődést a Nyugat-Balkánnak, ha Szerbiát nem integráljuk, akkor a hatás a Nyugat-Balkánon eléggé korlátolt lesz és sokan vannak, akik félreértik Szerbiát. Sokan úgy gondolják, hogy az EU felé való pozitív attitűd Szerbiában természetes és mindig így volt. De nem. Nagyon sokat dolgozott a jelenlegi szerb vezetés azon, hogy a szerb társadalom híve legyen az integrációnak. Nem szabad elidegeníteni magunktól őket. Azt gondoljuk, hogy Szerbia már most megérett a csatlakozásra, holnap nyugodtan fel lehetne venni. Tegnap kellett volna, de holnap is nyugodtan fel lehet venni.”

Magyarország
Szerbia
Nikola Selaković

Most

07:59, Frissítve: 08:28

Reagált a forint gyengülésére az MNB

Erősödött csütörtök reggelre a forint a nemzetközi devizakereskedelemben a főbb devizákkal szemben, miután az előző nap történelmi árfolyammélypontot állított be.
07:39, Frissítve: 08:26

Ma kezdődik a Nyárhangoló fesztivál Palicson

A VM4K négynapos rendezvényén koncertekkel, közéleti, irodalmi, színházi kerekasztal-beszélgetésekkel, kirakodó vásárral, táncházzal, helytörténeti sétával és gyermekprogramokkal várják a látogatókat. A programokra a belépés ingyenes.

Népszerű