Ugrás a tartalomra

Magyarország támogatásáról biztosította a vajdasági magyarságot Kövér László Szabadkán

2020.06.11
16:43
2020.06.11
18:17
Forrás
Pannon RTV
A június 21-i szerbiai választás sorsdöntő a vajdasági magyarság számára, ahogyan a korábbi választások is azok voltak - hangsúlyozta Kövér László.

A magyar Országgyűlés elnöke emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány iskolafelújításokkal, gazdasági programmal, politikai-diplomáciai segítséggel is igyekezett megkönnyíteni a szülőföldön való boldogulást.

Kövér Lászlót a szabadkai városháza bejáratánál Pásztor István, a VMSZ elnöke és Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere fogadta. A magyar országgyűlés elnöke részt vett a Közép-európaiságról a XXI. században című kerekasztal beszélgetésen, amelyet a vajdasági magyar közélet képviselőinek részvételével rendeztek meg.

Az eseményen jelen volt többek között Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikai államtitkára, Pirityiné Szabó Judit, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, Hajnal Jenő, az MNT elnöke és dr. Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke is.

Ezután Kövér László a Vajdasági Magyar Szövetség vezetőségével megtekintette az épülő szabadkai Népszínházat.

Pásztor István pártelnök kiemelte, a színház megépülése és felújítása nem nem merül ki az építkezésben: „Azt gondoljuk, hogy az előttünk lévő időnek egyik legfontosabb feladata ez lesz, és többek között ezért tartja a Vajdasági Magyar Szövetség a választási kampányban is fontosnak, hogy a színházra irányítsuk a figyelmünket, mert azt gondoljuk, hogy a színház megépülése, a színház felújítása nem csak az épület felújítása és nem merül ki az épület felújításában, hanem a tartalmaknak a modernizálását is feltételezi, illetve az aktuális körülményekhez való alakulásunkat, a színházhoz való alakulásunkat.”

Kövér László kiemelte, a szomszédos országok közül a XX. században Szerbiával volt az egyik legnehezebb kapcsolata Magyarországnak, az utóbbi években azonban éppen Belgráddal alakult ki a legjobb viszony.

A június 21-ei választások, mint ahogy minden választás, sorsdöntő a vajdasági, délvidéki magyarság számára - hangsúlyozta Kövér László. A magyar országgyűlés elnöke kiemelte, a Fidesz-KDNP kormány és Magyarország továbbra is támogatja a vajdasági magyarságot.

Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke: „Szeretnénk a közép-európai népek: szerbek, magyarok, horvátok, lengyelek, csehek, szlovákok és minden más népnek a hangját az eddigiekhez képest erősebben hallatni akkor, amikor a közös jövőről szóló viták zajlanak, illetve a közös építkezés, egy új program elindítása után majd működni fog. Ahhoz, hogy ez az együttműködés sikeres legyen, ahhoz külön-külön is erősödnünk kell, egymást erősítve akár, mindenekelőtt a saját feladatainkra, a saját elvégzendő munkánkra koncentrálva. Azt hiszem, ezen feladatok sorában, rengetegében most épp egy választás áll a délvidéki magyarok előtt. Most ezt a feladatot kell megoldani, ezt a programpontot kell kipipálni, ennek pedig egy nagyon egyszerű az eljárási módja, minél több magyar ember menjen el a választás napján és szavazzon a Vajdasági Magyar Szövetség jelöltjeire.”

Pásztor István, a VMSZ elnöke megköszönte Kövér Lászlónak a vajdasági magyarságért végzett tevékenységét. Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a VMSZ egyedüli magyar pártként, önállóan indul a június 21-i választásokon, és listáján a vajdasági magyarság számos képviselője, nem csak a párt tagjai szerepelnek.

Kövér László
Szabadka
Szerbia
választás
Pásztor István
VMSZ
Fidesz-KDNP
magyar kormány

Most

Népszerű