Ugrás a tartalomra

Magyarországi látogatáson az olasz belügyminiszter

2019.05.02
18:45
2024.03.19
08:46
Forrás
origo.hu, MTI
Salvini: olyan Európára van szükség, amely megvédi a határait

Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel találkozott ma Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök és az olasz politikus a szerb-magyar határra is kilátogatott, hogy megtekintsék az ideiglenes határzárat, amely az illegális migránsoktól védi Magyarországot és az uniót. Később közös sajtótájékőztót tartott Budapesten Orbán Viktor és Matteo Salvini, amelynek fő témája szintén a migráció volt.

Matteo Salvini helikopterrel érkezett a röszkei határkerítés magyar oldalára, ahol Orbán Viktor fogadta - erről a magyar miniszterelnök fényképeket is közzétett Facebook oldalán. Az olasz politikus később megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel Budapesten. Orbán Viktor a Liga olasz kormánypárt vezetőjének társaságában tartott közös sajtótájékoztatón kifejtette, az olasz-magyar gazdasági kapcsolatok az elmúlt időszakban rendkívül dinamikusan fejlődtek. „A két ország kormányai közötti együttműködés csúcsponton van. Három olyan fontos dolog van, amiben egyetértek Salvini elnök úrral és megalapozta a mai tanácskozás baráti talapzatát. Az első, hogy mindketten szeretjük a hazánkat és abban hiszünk, hogy erős és sikeres nemzetállamok nélkül nem lesz erős Európa. Egyetértettünk abban is, hogy a keresztény értékeken alapuló európai kultúrának elsőbbséget kell adni a kontinensen, és abban is, hogy Európa határait pedig meg kell védeni a migránsinvázióval szemben.”

A miniszterelnök méltatta Matteo Salvinit, amiért a tengeren megpróbálja megvalósítani ugyanazt, mint amit Magyarország a szárazföldi migránsútvonalon. Európa polgárai akkor járnak jól, ha nem Emmanuel Macron francia elnökre, hanem Olaszországra és Magyarországra hallgatnak a határvédelem ügyében – fogalmazott a magyar kormányfő.
Matteo Salvini olasz belügyminiszter kiemelte, Magyarországon szabályosan ellenőrzik, hogy ki lép át a határon, az ország gyorsan és hatékonyan hozta létre a határzárat. Olyan Európa kell, amely megvédi a határait a tengeren és a szárazföldön is - tette hozzá az olasz belügyminiszter csütörtökön Budapesten. „Nagyon értékeltem a segítőkészségét kölcsönösen abban, hogy támogassuk az országokat és a kormányokat, hogy ha Brüsszelben perek állnának elő, jogviták, mint ahogy Magyarország ellen indítottak, amelyet mint Liga elleneztünk, de Brüsszel már évek óta fenyegeti az olasz gazdaságpolitikát is és a támogatás kölcsönös ebben a kérdéskörben, azt hiszem ez hasznos úgy a magyar népnek, mint az olasz népnek.”
Matteo Salvini hangsúlyozta, május 27-től más lesz a helyzet Európa és az európai népek számára. Az a célunk, hogy meghatározóak legyünk Európában, irányítsuk Európa átalakulását, alternatívát kell nyújtani az eddigi európai irányítással szemben - fogalmazott az olasz politikus.

 

Korábban - 2019.05.02.

Megérkezett Budapestre az olasz belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes, Matteo Salvini. Az olasz politikust Pintér Sándor magyar belügyminiszter üdvözölte a magyar főváros repterén. Ezt követően Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel együtt helikopterrel a röszkei határkerítés magyar oldalára látogatott megtekinteni azt. Innen több képet is közölt Salvini a közösségi oldalán.

Mint ismert, Orbán Viktor és Matteo Salvini tavaly augusztusban Milánóban egy bevándorlásellenes szövetség alapjait fektették le, amelynek a legfontosabb célkitűzése egy teljesen más szellemi alapokon álló Európa kialakítása volt. Közös céljuk Európa keresztény identitásának megőrzése, a migráció megállítása és helyben való kezelése. A magyar miniszterelnök ennek jegyében fogadta az olasz belügyminisztert, a találkozónak az európai parlamenti választás miatt kiemelt jelentősége van.

Matteo Salvini
Orbán Viktor

Most

11:14, Frissítve: 11:21

Gyulán gyűlnek össze a világ tűzoltói májusban

24. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrára négy napon át, május 09-e és 12-e között várják nem csak a szakmabelieket, hanem mindenkit, aki szeretne részt venni egy nagyszabású, attraktív és látványos programon.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.