Ugrás a tartalomra

A magyarországi pártok is részt vettek egy kerekasztal-beszélgetésen Sátoraljaújhelyen

2021.07.23
19:59
2021.07.24
17:42
Forrás
Pannon RTV
A fórumot Nemzet és szuverenitás címmel tartották meg a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetem második napján.

A hatpárti ellenzéki együttműködésben mi vagyunk a garancia arra, hogy a határon túli magyar közösségek jogait nem csorbíthatja semmi - mondta a kerekasztal-beszélgetésen Dr. Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője, a magyar Országgyűlés alelnöke. „Mi mindenkit, mint nemzeti párt a magyar nemzet részének tekintünk, függetlenül attól, hogy határon innen, határon túl vagy akár a nyugat-európai diaszpórában él.”

A Fidesz-KDNP politikájának a középpontjában mindig is a határon túliak segítése állt és áll, különféle támogatások formájában is - mondta Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője. „Kulturális, oktatási, gazdasági támogatási programok vannak a határon túli magyarság szülőföldön való megmaradása, boldogulása, élethelyzetüknek a segítése vonatkozásában. Ki más tenné ezt, mint az anyaország.”

A nemzetpolitikában konszenzus kell legyen - mondta Keresztes László Lóránt. Az LMP frakcióvezetője. Hozzátette, legfontosabb céljuk az, hogy a magyarok a szülőföldjükön megmaradhassanak. „Az uniós politikai elit alapvetően nem mutat kellő érzékenységet, és nem mutat kellő figyelmet az őshonos nemzeti kisebbségeket érintő problémák tekintetében, tehát ebben nekünk is feladatunk van.”

Mesterházy Attila, az MSZP országgyűlési képviselője szerint a szuverenitást több szempontból kell megvizsgálni. Nem mindenki egyenlő a nemzetközi vitákban - tette hozzá. „Mi gyakorló politikusok vagyunk, külpolitikusok, pontosan tudjuk, hogy ha a gyakorlatot nézzük, akkor vannak egyenlőbbek ezekben a kérdésekben, és ez így volt, amióta világ a világ.”

Szuverén az lehet, akinek van erős identitása, és tudja, hogy miért akar önmagához, a saját közösségéhez, a saját nemzetéhez tartozni - mondta a fórumon Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. „Amikor a szuverenitás elleni támadásról beszélünk, és azért érdemes innen elindulni, mert az identitás, amin ez az egész nyugszik, jellemzően háromféle van egy embernek: van egy nemzeti identitása, vagy egy vallási identitása és van egy nemi identitása. És szemmel láthatóan, a mai európai közbeszéd, a liberális mainstream média mind a hármat támadás alá vette.”

Kocsis Máté szerint a nemzeti, vallási és nemi identitások fellazítása, az "elgyökértelenítés" az első, de nagyon határozott lépés ahhoz, hogy az egyén és a közösség elveszítse szuverenitását.

Sátoraljaújhely
magyar pártok

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.