Ugrás a tartalomra

Magyarországon megkezdi a kormány a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítését

2021.01.02
11:27
2021.10.04
11:42
Forrás
Pannon RTV, MTI, Facebook
Februárban plusz egyheti, 2022-ben további egyheti, 2023-ban ismét további egyheti, 2024-ben pedig már plusz egy teljes havi nyugdíjat kapnak majd a nyugdíjban és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők.

Novák Katalin, a magyar családokért felelős tárca nélküli miniszter a Facebookra feltöltött videóban kiemelte, az intézkedés 2,5 millió embert érint Magyarországon. Hangsúlyozta, megőrzik a nyugdíj vásárlóértékét, mindig a tervezett infláció mértékével megfelelően emelik a nyugdíjakat. Idén január 1-jével 3 százalékkal emelkedik a nyugdíj, később pedig korrigálják azt, ha a tényleges infláció meghaladja a tervezettet. A kormány az elmúlt tíz évben 10 százalékkal növelte a nyugdíjak vásárlóértékét - tette hozzá.

Januártól nem kell illetéket fizetni a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolt ingatlanok esetében - ezt is közölte a miniszter. Novák Katalin a videóban azt mondta, hogy január 1-jén elindult Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja, amelynek egyik eleme, hogy azoknak, akik csokot vesznek igénybe új vagy használt ingatlan vásárlásához, nem kell illetéket fizetniük. Ez egy nettó 40 millió forintos ingatlan esetében az áfa 27 százalékról 5 százalékra csökkentésével és az áfa visszaigénylésének lehetőségével együtt több mint 10 millió forintos megtakarítást jelenthet - emelte ki. A miniszter emlékeztetett: a csokot új vagy használt ingatlan vásárlásához és építkezésre egyaránt szinte mindenki igényelheti, aki gyermeket nevel vagy szeretne. Meglévő gyermek esetén nincs életkori határ - tette hozzá Novák Katalin.

nyugdíj
család
Novák Katalin

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.
16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.