Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ótos András

A Májusi Közgyűlés 174. évfordulóját ünnepelték

2022.05.17
10:49
2022.05.17
16:33
Forrás
Pannon RTV
A Májusi Közgyűlés néven ismertté vált, szerb nemzeti kongresszus megalakulásának 174. évfordulóját ünnepelték tegnap este Újvidéken.

Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke átadta a Milutin Milanković- és a Pavle Jovanović-díjakat Momir Mikovnak és Gordana Đurđević Dimićnek.

Pannon RTV/Ótos András

A Májusi Közgyűlésen létrehozták a Szerb Vajdaságot, egy autonóm területet a Habsburg Birodalom területén Vajdaságban, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc alatt. 1849-ig létezett, amikor helyén kialakult az új és hivatalos Szerb Vajdaság és Temesi Bánság.

Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke elmondta: „Mindannyian Vajdaságban, akárcsak az egész országunkban, Szerbiánkban, nemzetre, vallásra vagy bármilyen más tulajdonságra való tekintet nélkül, abszolút egyenrangúak vagyunk. Ez egy olyan alapelv, amellyel mindig a leggondosabban és legodaadóbban fogunk törődni. Mindenkinek egyénileg és csoportosan teljes mértékben biztosított a függetlenséghez, valamint saját egyediségének és identitásának megőrzéséhez, ápolásához és fejlesztéséhez való jog mind a kultúrában, mind az anyanyelvi oktatásban, minden szinten, és a nyilvánosság tájékoztatásában és minden más területen, amelyek ezt az identitást alkotják. És minden külön identitás, legyen az szerb, magyar, szlovák, román, bunyevác, horvát, ruszin vagy bármilyen más, szebbé és gazdagabbá teszi tartományunkat, így egész Szerbiánkat.”

Májusi Közgyűlés
Újvidék
megemlékezés
ünnep
Igor Mirović

Most

21:35

Waldorffeszt Zebegényben

Emberközpontú oktatási módszer, amely elsősorban a gyerekek gyakorlati, kreatív és szociális képességeik fejlesztésére koncentrál - ez a Waldorf-pedagógia.
18:23, Frissítve: 18:36

Ünnepelnek a martonosiak

Magyarkanizsa község egyik legrégebbi települése műsorsorozat keretében ünnepli fennállásának 100 éves, írott dokumentumokban is lejegyzett múltját.
16:23, Frissítve: 20:03

Állóháború, országos légiriadó

Az éjszaka folyamán több ukrán városból is robbanásokról érkeztek jelentések, és légiriadót rendeltek el az országban. Szeverodonyecket ugyan át kellett adniuk az oroszoknak, a szomszédos Liszicsanszkban azonban még kitartanak az ukrán erők.

Népszerű