Ugrás a tartalomra

Szinte az összes horvát biztonsági szervet mozgósítják

2018.02.11
10:51
2024.03.19
08:52
Folynak az előkészületek Horvátországban Aleksandar Vučić szerb államfő látogatására, akit hétfőn Zágráb Pantovčak városrészében ünnepélyesen fogadnak majd.

Horvátországba látogat holnap Aleksandar Vučić szerb államfő Kolinda Grabar-Kitarović horvát köztársasági elnök meghívására. A szerb elnök látogatását nagy várakozások előzik meg, ugyanis számos témát érinthetnek a felek, ami a két ország között nyitott kérdésnek számít. A sajtó az elmúlt napokban kiemelten foglalkozik a témával.     

Folynak az előkészületek Horvátországban Aleksandar Vučić szerb államfő látogatására, akit holnap Zágráb Pantovčak városrészében ünnepélyesen fogadnak majd. A biztonsági erők felkészültek a látogatásra, a rendőrök már ma is fokozott ellenőrzést tartanak Zágrábban. A szerb államfő látogatása nem bevett gyakorlat, a kezdetektől fogva sok problémás kérdés merült fel ezzel kapcsolatban - mondta Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter.

Nebojša Stefanović, belügyminiszter, Szerbia: „Nem azt mondom, hogy Horvátországnak nincsenek eszközei arra, hogy csökkentse a látogatás kockázatát. Sajno,s azonban mindez próbára teheti a toleranciát, sőt gyűlöletet gerjeszthet, ezen légkör hatására pedig emberek csoportjai gyülekezhetnek éppen azokon a helyeken, ahová Vučić elnök is ellátogat. Ezzel pedig kihívják maguk ellen a sorsot, hiszen bármi megtörténhet. Persze távol ettől, de csak annyit szeretnék mondani, hogy amennyiben valaki be akarja bizonyítani, hogy jó házigazda, meg kell adnia a tiszteletet a vendégnek, ezzel pedig lehetővé tenni, hogy a látogatás békésen és méltó módon legyen megszervezve.”

„Azért látogatok Horvátországba, hogy közösen, együtt tegyünk valamit a jövő érdekében. Kétoldalú megbeszéléseken veszek majd részt, amelyekbe beletartozik a határkérdés, a két ország gazdasági együttműködése és a két országban élő horvát és szerb nemzeti közösségek helyzete” - nyilatkozta a szerb államfő.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „A feladatom, hogy a jövőre gondoljak. Azt hiszem, hogy sok mindenben hasonló a jövőnk. Sok jó dolgot tehetünk a szerbek és a horvátok jövője szempontjából. Nyilvánvaló, hogy másképp vélekedünk a múltról. Úgy véltem, hogy ezek a különbségek a kilencvenes évek viszályaira vonatkoznak. Nem tudtam, hogy ezek a különbségek ilyen nagyok 1941 kérdésében, a második világháború tekintetében. Mindenesetre túllépünk majd ezen. Megpróbálunk túllépni rajta.”

Horvát sajtóértesülések szerint több száz biztonsági ember vigyáz majd holnap a szerb elnökre. Közöttük egyenruhás és civil rendőrök, sőt mesterlövészek is. A Jutarnji list szerint szinte az összes horvát biztonsági szerv mozgósítva lesz a holnapi nap folyamán. 

Nebojša Stefanović
Zágráb
Aleksandar Vučić
fogadás

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.