Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Bojan Slavković

Már nemcsak a szerbek, hanem az albánok is tüntetnek Észak-Koszovóban

2023.06.01
13:10
2023.06.01
14:42
Forrás
Tanjug, Szerbiai RTV
Az elmúlt éjszaka békésen telt, napközben azonban ismét felszaporodott a tiltakozók száma az önkormányzati épületek előtt.

A szerb elnök mindeközben az Európai Politikai Közösség Csúcstalálkozóján vett részt Moldovában, ahol ő is beszámolt a koszovói szerbek és albánok közötti konfliktusról.

Továbbra is szögesdrótok és KFOR katonák vannak Észak-Koszovó többségében szerbek lakta városaiban. Már nem csak a polgármesteri hivatalokat, hanem a főbb útkereszteződéseket is őrzik. A helyiek szerint a helyzet lassan kibírhatatlan, többen már elköltöztek a közelben található épületekből, mert attól tartanak, hogy a helyzet eldurvulhat. „Az emberek fele már nincs is itt, mert félnek. Elmentek oda, akikhez lehetett. Ez van. Kicsit kellemetlen, hátborzongató ez a drót minden oldalról, drót van végig ebben az utcában, és az iskolánál is. nem tudok mit mondani, tényleg csúnya és hátborzongató, mintha valami túszok lennénk a saját városunkban. Így érezzük magunkat. Egyáltalán nem kellemes” - mondta egy helyi lakos.

És már nemcsak a szerbek, hanem az albánok is tüntetnek. Kosovska Mitrovica déli részén fáklyákkal és albán zászlókkal a kezükben gyűltek össze. A KFOR rendfenntartói nem engedték őket tovább a város szerbek lakta északi részére.

Albin Kurti hatalomra kerülése óta 353 etnikai indíttatású támadás érte a koszovói szerbeket, ami Koszovó függetlenségének kikiáltása óta a legtöbb ilyenfajta incidens - nyilatkozta Aleksandar Vučić a CNN-nek. A szerb államfő kiemelte, sajnálatos dolog, hogy Kurti az Észak-Koszovóban élők 97 százalékát fasisztáknak, bűnözőknek, extrém nacionalistáknak, illetve megzsarolt vagy lefizetett embereknek nevezi.

A szerb elnök Moldovába utazott az Európai Politikai Közösség Csúcstalálkozójára, ahol ismertette a Koszovóban kialakult helyzetet. „Fontos, hogy megpróbáljuk megőrizni a békét és a stabilitást. Ma reggel beszéltem az észak-koszovói embereinkkel, és könyörögtem nekik, hogy eltökélt szándékukban tartsanak ki az igazságért folytatott harcban, tartsanak ki jogaikért, mint ahogyan tették ezt tegnap és tegnapelőtt is.”

Aleksandar Vučić az Európai Politikai Közösség Csúcstalálkozóján Emmanuel Macron francia elnökkel, valamint Olaf Sholz német kancellárral is egyeztetett a koszovói konfliktusról. A szerb elnök kiemelte, az USA is támogatásáról biztosította a szerbeket.

Észak-Koszovó szerbek lakta részén hétfő óta feszült a helyzet. Ekkor lett volna az első munkanapjuk azoknak a koszovói albán nemzetiségű polgármestereknek, akiket a többségében szerbek lakta települések élére választottak meg egy olyan helyhatósági választáson, amelyet a szerbek bojkottáltak. Valamivel több mint 3 százalékos részvétel mellett koszovói albán polgármestereket kerültek Zvečan, Leposavić és Zubin Potok települések élére.

A KFOR parancsnoka, Angelo Michele Ristuccia vezérőrnagy az észak-koszovói eseményeket kommentálva elmondta, hogy az albán vezetésnek a keményfejűsége, vagyis az, hogy a nyugati javaslatok ellenére el akarták foglalni az önkormányzatokban a helyüket, nagyban rontott a nehezen megteremtett egyensúlyon a térségben. Ristuccia a la Republica napilapnak adott interjújában kiemelte, hogy ma nem a szerb lakosság és az albán rendőrség halottait siratjuk, az csak a KFOR beavatkozásának köszönhető.

Korábban:

Koszovó
KFOR

Most

15:50, Frissítve: 17:53

102-en vették át kollégiumi kulcsaikat

Összesen 102 elsőéves hallgató írta alá a beköltözési szerződést az Újvidéki Európa Kollégiumban. Ünnepi műsor is volt. Fremond Árpád az MNT elnöke az itthoni ösztöndíjlehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.